Nieuws Oost-Vlaanderen ORSI Academy gaat van start

ORSI Academy gaat van start

ORSI Academy gaat van start

MELLE – Dinsdag wordt in Melle het startschot gegeven van de zogenaamde ORSI Academy. Dit wereldcentrum voor innovatieve medische technieken wil een unieke inkijk geven in de toekomst van de geneeskunde. Het Centrum wil ook verder gaan dan alleen maar het medische. Bedoeling is om ook de bedrijfswereld er zoveel mogelijk bij te betrekken. 

De ORSI Acadmy neemt zijn intrek in een ecologische gebouw dat tot stand kwam dankzij de steun van het Europese Fonds EFRO, Vlaanderen, de medische firma’s Medtronic, Intuitive, de universiteiten Gent en KULeuven. Ook de Provincie Oost-Vlaanderen zet er zijn schouders onder samen met andere sponsoren.

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is één van de Europese structuur- en investeringsfondsen die de Europese Unie in het leven heeft geroepen om de doelstellingen van het Europees regionaal beleid te kunnen verwezenlijken. Met dit regionaal beleid wil de Europese Unie de verschillen tussen de ontwikkelingsniveaus van de regio’s verkleinen. Het Vlaamse EFRO-programma subsidieert van zijn kant projecten die het concurrentievermogen vergroten en de
werkgelegenheid stimuleren. Er wordt absolute prioriteit gegeven aan projecten, het onderzoek, de technologische ontwikkeling en de innovatie op alle mogelijke manieren een duw in de rug geven.

Co-creatie als sleutel

De aandacht gaat daarbij uit naar valorisatie en disseminatie van innovatieve toepassingen. Deze focus gebeurt vanuit de vaststelling dat onderzoek en ontwikkeling in Vlaanderen nog onvoldoende uitmonden in concrete marktintroducties (de zogenaamde Valley of death). Het EFRO-programma steunt daarom projecten die aan de hand van samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen (co-creatie) bestaande kennis verder ontwikkelt naar concrete toepassingen met economische meerwaarde. Binnen het EFRO-programma ligt de focus dus niet op basis- of fundamenteel onderzoek, maar op de uitrol en verspreiding van bestaande kennis naar Vlaanderen.
De ORSI Academy kan bij de start rekenen op een steuntoekenning van circa 6 miljoen euro (op een totale kost van 16,5 miljoen euro). In de programmaperiode EFRO 2007-2013 werd trouwens eerder reeds een steuntoekenning van 1 miljoen euro aan ORSI toegekend bij de opstart van het opleidingscentrum.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.