Foto Christel2

Oud-directeur zoetwarenfabriek pleit voor meer preventieve gezondheidszorg

SINT-NIKLAAS - Momenteel gaat 98% van het Belgische gezondheidsbudget naar de klassieke wetenschap, en amper 2% naar levensstijl en voeding. Dat wijst een studie van OECD1 uit. “Per euro die je investeert in gezondheidspreventie levert het nochtans 4 tot 16 euro op. En als je je eigen lichaamsfundamenten versterkt ben je beter gewapend tegen ziekten zoals Covid-19”, vertelt de Sint-Niklase voedingscoach Christel Stevens van 3-isOne. Ze begeleidt al jarenlang individuen en paramedici zoals artsen en apothekers.

Christel Stevens stond ooit mee aan de wieg van marshmallowfabriek Mellow Party uit Sint-Gillis-Waas. Zelf kampte Christel jarenlang met overgewicht en eetstoornissen. Jaren geleden schoolde ze zich om tot ingenieur in de voedingswetenschappen en orthomoleculair nutritionist, en ontwikkelde de wetenschappelijk onderbouwde 3-isOne-methode.

Nu begeleidt ze paramedici zoals artsen, apothekers en diëtisten in de wirwar van informatiestromen over gezonde voeding en beweging. “Er is weinig goede kennis en velen zien door de bomen het bos niet meer. Met gerichte trajecten help ik hen om wetenschap en natuur te verbinden", zegt Christel. "Daarnaast bied ik ook trajecten aan voor particulieren en schreef ik het boek 'Samen Gezond' dat beschikbaar is vanaf 21 juni.”

Ziek gezondheidssyteem

“Je hoeft geen econoom te zijn om te weten dat het huidige sociaal ziekteverzekerings-systeem ziek en failliet is”, vertelt Christel. “Artsen en zorgverleners kreunen onder de werkdruk en de meeste zorgverleners verdienen niet wat hen toekomt.” Voor Stevens is het duidelijk: er is nood aan een nieuw model, waarin wetenschap en geneeskunde ten dienste staan van de mens en de planeet. Een wetenschap die gelinkt is aan de natuur.

De klassieke geneeskunde verdient alle lof en eer voor heel wat zaken waarmee ze de mens een langer leven bezorgd heeft. Maar de complementaire geneeskundige verdwijnt vaak op de achtergrond. “De coronacrisis legt dat pijnlijk bloot: diabetici en patiënten met hart- en vaatziekten zijn vatbaarder. Als we vroeger inzetten op hoe we ons eigen lichaam kunnen versterken en eventueel overgewicht wegwerken, maken we onszelf weerbaarder”, legt Stevens uit. “Verandering start bij onszelf.”

Insulinedosis gehalveerd

In haar praktijk hielp Stevens al verschillende mensen met chronische ziekten om gezonder te leven en zelfs medicatie af te bouwen. “Onlangs hielp ik een diabetespatiënt waardoor die in 6 weken tijd de insulinedosis kon halveren”, zegt Stevens. “Van diabetes type 2 kan je volledig herstellen als je je levenswijze aanpast. De persoon zelf is daarmee geholpen en de kost voor de rest van de gemeenschap ligt een pak lager.”

Covid-19 is een heel gevaarlijk virus. “Als je geen sterk fysiek fundament hebt, ben je extra kwetsbaar. Maar over hoe we dat fundament kunnen versterken wordt nu nauwelijks over gesproken”, kaart Stevens aan. “Mensen nemen bijvoorbeeld maagzuurremmers alsof het snoepjes zijn. Eigenlijk signaleert je maag als een van de eerste organen dat je je levenswijze moet veranderen.”

Shift naar preventieve gezondheidszorg

Slechts 2,1% van het Belgische gezondheidsbudget gaat naar echte preventie wijst een studie van OECD uit. Een aandacht- en budgetverschuiving naar preventieve gezondheidszorg is broodnodig volgens Stevens. “Zodat we richting een wetenschap die gelinkt is aan de natuur evolueren, en niet enkel klakkeloos het huidige evidence-based model volgen. Dat laatste is goed voor de handel, omdat je alles in cijfers kan gieten en daar medicatie voor kan voorzien. Maar het is nodig om het lichaam als één geheel te zien.”