Oudenaards schoonmaakbedrijf neemt kolossaal baggerschip van Jan De Nul onder handen

OUDENAARDE - Technici van Ecotrust keren terug van een opmerkelijke opdracht in de haven van Zeebrugge. Met hun droge reinigingstechniek, de specialiteit van het huis, hebben ze de machinekamer van de grote hopperzuiger Kaishuu onder handen genomen.

In Zeebrugge ligt de TSHD Kaishuu, van het bekende baggerbedrijf Jan De Nul, aangemeerd voor onderhoud. De hopperzuiger wordt over de hele wereld gebruikt voor het baggeren van havens, kanalen en waterwegen, en het opspuiten van zand.

Jan De Nul zocht een manier om ook de technische ruimtes te reinigen en kwam bij Ecotrust in Oudenaarde terecht. "Het gaan om een immens groot schip, waardoor alleen al het aan boord brengen van ons materiaal een echt huzarenstukje was", vertelt zaakvoerder Frank van Landewijk.

-78°C

Ecotrust maakte naam met een reinigingstechniek op basis van droogijs. "Je zou de techniek die we gebruiken kunnen vergelijken met die van een hogedrukreiniger, maar dan zonder water", verduidelijkt ingenieur Els Coppens. “Bij droogijsstralen projecteren we geen waterstraal, maar CO2-deeltjes met een temperatuur van -78°C. Na botsing met het oppervlak vergast het ijs meteen, waarbij het vuil loskomt. Het enige wat overblijft is de vervuiling, want water en chemicaliën komen er niet aan te pas. Daardoor kunnen we met droogijsstralen bijvoorbeeld ook de binnenkant van elektriciteitskasten onder spanning reinigen."