Calcutta-Annabel Themabeeld. Foto: Koen Suyk

Oudste weverij van België legt boeken neer, 80-tal mensen dreigen job te verliezen

Calcutta-Annabel, de oudste weverij van België, heeft de boeken neergelegd. Een 80-tal banen bij Calcutta in Sleidinge en Annabel Textiles in Mariakerke staan daardoor op de helling. Door een plotse terugval in de bestellingen zou het faillissement onafwendbaar geworden zijn.

De 175 jaar oude Oost-Vlaamse textielgroep Calcutta Home Fashion had begin vorig jaar nog het Waregemse bedrijf AG Tex overgenomen. Het ging toen om de derde overname voor de groep in een half jaar tijd.

Calcutta ontstond al in 1848 in Sleidinge en was daarmee de oudste weverij van het land. Sinds 2019 was het bedrijf in handen van CEO Christof Vermeersch. Bij de overname zat het bedrijf in slechte papieren, maar de inbreng van vers kapitaal en een nieuwe strategie moesten daar verandering in brengen.

Calcutta-Annabel is hoofdzakelijk actief rond interieurtextiel. “Het bedrijf keek de jongste tijd aan tegen een zware terugval van de bestellingen”, zegt vakbondsvrouw Evi Van der Bracht van ACV-Metea. “Door een daling van de productie en oplopende kosten zag men op lange termijn geen leefbaarheid meer. De verliezen liepen op en de banken hebben op de stopknop gedrukt.” De curator zal het faillissement nu afwikkelen.