Out Of Office met Charlotte Matthys van NONA: “Soms wil ik gewoon luchtig en spontaan zijn, daar draait het leven ook om”

Charlotte Matthys is de vrouw achter NONA, de verfrissende alcoholvrije spirits op basis van natuurlijke ingrediënten. Het bewijs dat ze goed bezig is: de Gentse onderneemster werkt samen met een team van 12 mensen, en verschillende sollicitaties zijn nog lopende. Tijd dus voor een babbel voor onze Out Of Office reeks.

Dag Charlotte. Ben je al op reis geweest deze zomer?

"Ik ben net naar Colombia geweest. Het was daar prachtig, heel rijke natuur en cultuur. Bij zo’n lange reis komen wel een hoop voorbereidingen kijken, vandaar dat we dat niet elk jaar doen. Ik heb het ook nog lastig met zo lang weg te gaan, omdat mijn onderneming natuurlijk hier is. Uiteindelijk ben ik wel blij dat we nog eens een lange reis hebben gemaakt. Daar ben ik wel dankbaar voor."

Staan er nog festivals op de planning deze zomer?

"Ik vind festivals echt geweldig, en eigenlijk doe ik dat zelfs liever dan op reis gaan. Ik ben nu net met een hoop vrienden naar Best Kept Secret gegaan voor een vrijgezellen. Daar heb ik mij echt geamuseerd. Eigenlijk staan we met NONA drinks ook wel eens op kleinere festivals. Alhoewel, vorig jaar stonden we op We Can Dance, dus dat is niet niets."

Voor welke cursus zou je je inschrijven als je er tijd voor hebt?

"Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik ben wel iemand die heel graag bijleert, maar ik ben nu natuurlijk gefocust op mijn onderneming. Als ik dan zou kiezen, zou ik een cursus Frans doen. Wij hebben drie collega’s in Frankrijk, en ik zou graag wat vlotter met hen willen communiceren. Mijn talen zijn namelijk niet top, ik ben eerder een wiskundeknobbel. Ook interesseert een cursus in iets economisch me wel, omdat ik een bedrijf run."

Waar kunnen we je vinden als je hier in België wilt relaxen?

"Ik woon aan het Parkbos vlakbij Gent, waar ik regelmatig ga wandelen en lopen. Toen mijn man en ik op zoek gingen naar een huis, was die groene omgeving echt een must voor mij. Ik ben ook een stadsmens hoor, want ik hou ervan om ook eens iets te gaan eten of drinken in Gent. Ik denk dat ik de combinatie van de twee gewoon heel leuk vind."

“Ik kan echt genieten van spontaan afspreken met vrienden”

Charlotte Matthys

Hoe drink jij je koffie graag?

“Zwart en niet te straf. Ik probeer mijn tassen ook te beperken tot twee per dag. Van meer cafeïne word ik onrustig.”

Wat was je beste reis ooit?

“We zijn eens naar Tel Aviv, Jeruzalem en Jordanië geweest. Dat vond ik echt heel uniek, en kan ik iedereen aanraden. Je hebt daar alles: cultuur, natuur, de woestijn, lekker eten,… Het is ook niet heel ver, dus die vlucht valt heel goed mee.”

Wie mag jou bellen op reis?

“Sowieso collega’s, en dat weten ze ook. Soms bel ik ze zelf ook wel wanneer ik een mail zie verschijnen. Ik ben in Colombia ook met mijn werk bezig geweest, zo heb ik een meeting gehad met een klant die een dringende vraag had. Als het urgent is, kan ik dat echt niet gewoon negeren. Ik ben eigenlijk meer op mijn gemak als ik weet dat ik dingen wat kan bijhouden. Als je gewoon bent om met je werk bezig te zijn vanaf je opstaat tot quasi bedtijd, kan je niet volledig twee weken loskoppelen. Dat is natuurlijk hoe ik daar persoonlijk in sta.”

Wat kan jou echt opvrolijken?

“Ik word natuurlijk altijd heel blij als er leuk nieuws is voor NONA. Een nieuwe deal of klant is altijd iets om vrolijk van te worden. Mijn bedrijf is natuurlijk een groot deel van mijn leven, dus als er iets goed loopt, voel ik mij ook meteen goed.

Verder kan ik ook blij worden van eens spontaan afspreken met vrienden. Als het dan een leuke namiddag of avond wordt, doet mij dat deugd en krijg ik energie.”

Vrienden zijn dus wel belangrijk voor jou?

“Ja, mijn vrienden en gezin. Het is nog wel moeilijk om die balans te vinden, maar ik doe daar mijn best voor. Ik vind het heerlijk om eens te lachen en onnozel te doen met mijn vrienden. Het leven hoeft niet altijd zo serieus te zijn. Als ondernemer moet je ook soms moeilijke dingen doen, zoals knopen doorhakken. Er komt wel wat stress bij kijken. Soms wil ik ook gewoon luchtig en spontaan zijn, daar draait het leven ook wel om.”