Windows,Of,Skyscraper,Business,Office,With,Blue,Sky,,Corporate,Building Foto: Shutterstock

Overheid identificeert 237 bedrijven die ze liefst in België houdt

De federale participatie- en investeringsmaatschappij SFPIM heeft 237 bedrijven ­geïdentificeerd die ­strategisch zo belangrijk zijn dat ze in ons land ver­ankerd zouden moeten worden. Dat heeft topman Koen Van Loo aan De Tijd gezegd.

Het gaat om bedrijven die actief zijn in kritieke sectoren als infrastructuur, financiën, farma en chemie, die minstens minstens 250 miljoen euro omzet draaien en meer dan 1.000 personeelsleden hebben. Ongeveer een derde van de bedrijven op de lijst (84) is Belgisch. Bij sommige is de SFPIM al aan boord of is de onderneming al verankerd door regionale publieke investeerders of families.

Namen wil Van Loo volgens De Tijd niet prijs­geven. Wel is duidelijk dat de Antwerpse materialenverwerker Umi­core een van de bedrijven is: deze week nam de de SFPIM daarin een belang van 5%.

Voorts is de SFPIM onder meer al aandeelhouder van cruciale spelers als de gasnetbeheerder Fluxys, luchthaven Brussels Airport, verzekeraar Ageas en effectenhandelaar Euroclear. Ook chemiebedrijf Solvay zou op de lijst prijken, wat echter niet meteen wil zeggen dat de staat aan boord zal komen: de familiale aandeelhouders zorgen al voor verankering.