Nieuws Oost-Vlaanderen OWS overgenomen door Normec Group

OWS overgenomen door Normec Group

OWS overgenomen door Normec Group

GENT – Het Gentse Organic Waste Systems (OWS) is overgenomen door de Normec Group (Normec). Deze laatste is actief op het gebied van testen, inspecteren, certificeren (TIC) en compliance, voornamelijk in Nederland, België en Duitsland en telt meer dan 1.100 medewerkers. Het is de bedoeling dat OWS op zelfstandige wijze verder zal groeien in samenwerking met Normec.

OWS werd opgericht in 1988 en heeft zijn hoofdkantoor in Gent. Op dit moment heeft het bedrijf meer dan 115 mensen in dienst. OWS heeft dochterondernemingen in de VS, Duitsland en Japan. De verwachte omzet van deze bedrijven wordt geschat op 25 miljoen € in 2020.

Verwerking van huishoudelijk afval en organisch materiaal

OWS is wereldleider op het vlak van de bepaling van de biologische afbreekbaarheid en composteerbaarheid, en heeft daarnaast ook verschillende vergistingsprocessen ontwikkeld voor de verwerking van huishoudelijk afval en ander organisch materiaal (de ‘DRANCOtechnologie’), waarin het Vlaamse bedrijf ook tot de top 5 in de wereld behoort.

De DRANCO-afdeling werkt momenteel aan 4 projecten voor de omzetting van huishoudelijk afval naar biogas en compost. In België bouwt OWS een DRANCO-installatie in Leuven (contractwaarde 14 miljoen €) en in Dendermonde (contractwaarde 19 miljoen €). Daarnaast zijn er 2 installaties in aanbouw in Azië (Chongqing in China en Yorii in Japan).

De labo-afdeling groeit fors door de stijgende vraag naar biologisch afbreekbare materialen ter vervanging van persistente fossiele kunststoffen. Dit kadert in de wereldwijde strijd tegen ‘plastic pollution’ in de oceanen en het milieu in het algemeen. Op dit moment wordt een nieuwe labo-afdeling uitgebouwd in de Verenigde Staten om aan de vraag van grote Amerikaanse multinationals naar de accurate biodegradatietesten van OWS te kunnen voldoen.

Nieuwe aandeelhouder

Het afgelegde traject en de goede vooruitzichten wekten de interesse van enkele potentiële nieuwe aandeelhouders. Na een procedure van bijna een jaar is Normec als meest geschikte kandidaat bevonden. Luc De Baere, gedelegeerd bestuurder bij OWS, is verheugd: “We zijn blij dat Normec ons aan hun groep heeft kunnen toevoegen. Samen met Normec zullen we onze waardepropositie voor onze klanten blijven versterken, onze labo capaciteit uitbouwen, en onze activiteit in de vergisting van organisch afval opdrijven. We kijken uit naar de toekomstige samenwerking.”

One-stop-shop

Joep Bruins, CEO en oprichter van Normec, verklaarde: “We zijn blij dat OWS heeft gekozen voor een samenwerking met Normec. We zijn erg onder de indruk van de activiteiten van OWS, de ontwikkelde technologie en de marktpositie die OWS heeft weten te verwerven. We zijn verheugd om samen te werken met het managementteam van OWS en het groeipad dat de organisatie heeft gekozen voort te zetten. Voor Normec biedt OWS de mogelijkheid om het dienstenaanbod van de groep uit te breiden en zo een sprong te maken naar onze doelstellingen om een Europese TIC-speler te worden die een one-stop-shop aanbiedt op alle relevante gebieden binnen ons segment Life, Safety & Environment”.

Vlam-N-Vest

Concreet werd OWS overgenomen door Vlam-N-Vest nv uit Wevelgem, dat deel uitmaakt van Normec. Het bedrijf Vlam-N-Vest zelf bevat de Vlaamse Servaco labogroep met een 150-tal medewerkers in Wevelgem, Wetteren en Puurs en is actief op de vakgebieden van voedsel, milieu, bouw, chemie, chromatografie, leder, textiel en monstername.

Het is de bedoeling dat OWS op zelfstandige basis verder groeit in beide activiteiten. Voor de labo activiteit zal worden gezocht naar samenwerking met andere labo’s binnen Normec. De transactie werd eind oktober 2020 afgerond. De financiële voorwaarden van de transactie zijn niet bekendgemaakt.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Meest gelezen in deze regio