Panama2

Panama Events ontwerpt eerste coronaproof evenementenplein van België

TEMSE - Het eerste coronaproof evenementenplein van België wordt ingericht op Kortrijk Weide door de Oost-Vlaamse evenementenbouwer Panama Events. De jury koos het ontwerp uit een selectie van vijf inzendingen. Zij gaan de komende weken aan de slag met het bouwen van een installatie op het Nelson Mandelaplein onder de noemer Depart XXL.

Op 24 augustus maakte Stad Kortrijk bekend dat het een coronaproof evenementenplein zou gaan inrichten op Kortrijk Weide onder de noemer Depart XXL. Met steun van de Vlaamse regering werd op korte termijn een wedstrijd uitgeschreven voor professionele evenementenbouwers. Ze kregen de opdracht om een coronaproof basisinstallatie voor evenementen te bouwen waar minstens 1.000 personen terecht kunnen. Vijf kwalitatieve en creatieve inzendingen werden ingediend. Een professionele jury boog zich over de ontwerpen. Panama Events kon de jury als beste overtuigen en krijgt de opdracht gegund.

Han Staelens, Panama Events: “We zijn blij dat Stad Kortrijk het voortouw neemt om aan te tonen dat events, indien georganiseerd op een veilige “coronaproof” manier, toch nog kunnen in een gemoedelijke, gezellige sfeer met een professionele omkadering. We hopen dat dit effectief een voorbeeld kan zijn voor vele andere steden, gemeenten en bedrijven om initiatief te nemen en events opnieuw leven in te blazen.“

Gestapelde zeecontainers

Panama Events ging op een bijzonder creatieve manier om met het concept. Ze zullen een sfeervolle basisinfrastructuur uitbouwen met onder meer omheining, toiletten, een basisbaropstelling en een bescheiden podium. Het wordt een gezellige inrichting door de omboording via gestapelde zeecontainers. Die vormen samen een kleurrijk decor en tegelijk praktische ruimte voor onder meer stockage van materiaal.

[gallery type="rectangular" ids="77865"]

De opstelling laat voldoende openheid aan organisatoren om creatief met het plein om te springen. Het plein wordt zo ingericht dat de vloerbedekking de plaatsing van de bubbels aantoont. Organisatoren krijgen de vrijheid om dit verder in te kleden zoals men wil.

Een overkapping van het centrale plein door middel van strechtenten maakt Depart XXL ook in de wintermaanden geschikt om evenementen te organiseren. In de zomer kunnen de stretchtenten vervangen worden door grote parasols om voldoende schaduw te bieden.

Oproep naar organisatoren

Initiatiefnemers van diverse grootteorde worden uitgenodigd om op Depart XXL evenementen te organiseren van 200 tot 1.200 personen. De voorbije tien dagen konden organisatoren al laten weten welke evenementen ze er zouden willen organiseren. Er werden al heel wat creatieve initiatieven ingediend. Van akoestische optredens tot minifestivals en van herdenkingsmomenten tot dansvoorstellingen. Wie een evenement wil organiseren, kan terecht op www.kortrijk.be/departxxl voor alle informatie.

Kelly Detavernier, schepen van Evenementen: “Panama Events zal op Depart XXL een gezellige inrichting voorzien. Het is de bedoeling dat de geldende veiligheidsregels worden toegepast zonder dat deze een domper zijn op de creativiteit en de sfeer die organisatoren willen creëren. Ik nodig iedereen uit die een evenement wil organiseren om hier creatief over na te denken en een voorstel in te dienen zodat we weer vertrokken zijn!”