Nieuws Oost-Vlaanderen Pedeo Hogedrukgieterij: “Telewerk in een productieomgeving is niet zo evident”

Pedeo Hogedrukgieterij: “Telewerk in een productieomgeving is niet zo evident”

Pedeo Hogedrukgieterij: “Telewerk in een productieomgeving is niet zo evident”

OUDENAARDE – Pedeo Hogedrukgieterij uit Oudenaarde stelt 75 mensen tewerk en realiseert een jaaromzet van bijna 10 miljoen euro. Net voor de coronacrisis losbarstte, was Pedeo als sterke groeier nog genomineerd voor de award Trends Gazellen. De eerste lockdown zorgde voor een tijdelijke omzetdaling van maar liefst 60% en ook het personeel werd even thuis gezet. Gelukkig kon het bedrijf zich snel herstellen en verlies in omzet beperken tot slechts 5%. Het bedrijf kijkt vol hoop naar een gezond 2021.

Corona hakte er zwaar op in bij Pedeo Hogedrukgieterij. HR manager Liever Barbier belandde drie weken op de Covid-afdeling in het ziekenhuis en preventieadviseur Jan Depraetere verloor aan het begin van de pandemie zijn 89-jarige vader aan het virus. Het zorgde voor veel angst en onzekerheid bij de medewerkers. Lieven Barbier: “Er heerste ongerustheid over de werkzekerheid, de berichten die men zag in het nieuws over de economie, over bedrijven die in de problemen kwamen, onzekerheid over de toekomst… het maakte indruk op de medewerkers.”

Pedeo is vooral een toeleverancier van onderdelen aan andere bedrijven in de elektronica, machine- en apparatenbouw, transport, bouw, interieur & verlichting en de lucht- en scheepvaart. “Het was intens afstemmen met klanten en partners, maar ook onze leveranciers. Kortom: de hele keten stond onder druk”, aldus zaakvoerder Piet D’Haeyer.

 

Telewerk

Telewerken in een productieomgeving is geen evident gegeven. “Er zijn functies waarbij dat kan, maar bij een aantal rollen ligt dat toch moeilijker. In de productiehal aanwezig zijn, een gietstuk in handen nemen, voor sommige functies is het cruciaal”, vertelt Jan Depraetere. Als preventieadviseur denkt hij ook aan ergonomisch werken van thuis uit: “Aan de telewerkers heb ik richtlijnen voor een gezonde zithouding gestuurd. Bij het thuiswerken is dit nog belangrijker omdat daar de stoel niet altijd afgestemd is op bureauwerk. Maar ik informeer hen ook over het belang van een goede verluchting, verlichting, de juiste werktemperatuur of voldoende bewegen. Door de crisis worden een aantal zaken op scherp gesteld, en dat is positief.”

Belang van verbondenheid

Verbondenheid met het bedrijf en de collega’s behouden is bij Pedeo altijd een prioriteit geweest. Dit leverde ook tijdens Corona aan aantal mooie initiatieven op. “We hielden al ontbijtsessies met alle collega’s”, vertelt Lieven, “telkens in kleine groepjes, uiteraard helemaal coronaproof. Het management was daarbij, om te luisteren. Ventileren, tijd investeren in echt contact, dat geeft letterlijk zuurstof. Waarschijnlijk gaan we dit in de toekomst nog doen. Ook met de feestdagen stuurden we de collega’s een apero-mand. Toch leuk dat de crisis ook positieve dingen heeft meegebracht.”

“Nu beseffen we maar al te goed hoe belangrijk kleine gebaren zijn: een telefoontje of een babbel op het bureau. Zo blijf ik het ook heel ongemakkelijk vinden om geen hand te geven. Het is een symbool waarvoor we nog geen vervanger hebben gevonden.” De beide heren beseffen dat het echte normaal niet onmiddellijk terugkomt. “Nog even volhouden, maar het komt goed”, besluiten ze.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.