Nieuws Oost-Vlaanderen Perpetum Energy realiseert grootste fotovoltaïsch zonnepanelenpark in Wallonië

Perpetum Energy realiseert grootste fotovoltaïsch zonnepanelenpark in Wallonië

Perpetum Energy realiseert grootste fotovoltaïsch zonnepanelenpark in Wallonië

SINT-DENIJS-WESTREM/LESSINES – Carrières Unies de Porphyre in Lessines huldigt vandaag het grootste fotovoltaïsch zonnepanelenpark van Wallonië in. Dit project werd gebouwd en ontwikkeld door het Gentse Perpetum Energy en gefinancierd door Green4Power. Dankzij deze formule kan de steengroeve, zonder enige investering, genieten van een lokale productie van groene elektriciteit, goed voor 40% van zijn jaarlijkse verbruik.

De EU heeft als doelstelling om tegen 2030 ten minste 40% minder uitstoot van broeikasgassen te hebben in vergelijking met 1990. Daarnaast willen ze dat minstens 27% van het totale energieverbruik afkomstig zal zijn uit hernieuwbare energie en ook de energie-efficiëntie met 27% verhoogd wordt. Met deze doelstellingen in het achterhoofd startte het Waalse bedrijf Carrières Unies de Porphyre in samenwerking met de Gentse bouwer van zonnepanelen dit indrukwekkende project.

Inhuldiging met hallucinante cijfers

In aanwezigheid van de heer Jean-Luc Crucke, Waals minister van Begroting, Financiën, Energie, Klimaat en Luchthavens, en de heer François Desquesnes, Waals afgevaardigde en senator, werd het zonnepanelenpark officieel geopend. Deze 7,25 hectare grote fotovoltaïsche grondinstallatie telt 17.312 zonnepanelen. De jaarproductie ervan zal 4.825.000 kWh bedragen en de uitstoot van CO2 met 1.700 ton verminderen, om zo de koolstofvoetafdruk van de Carrières Unies de Porphyre aanzienlijk te verlagen.

 

Financiering

Het was het Gentse bedrijf Perpetum Energy die het hele project ontwikkelde en bouwde. De financiering werd voorzien door Green4Power, een investeringsvehikel dat voor 75% in handen is van de Luikse verzekeraar Integrale en voor 25% van Perpetum Energy zelf.

De cirkel is rond

Het is niet toevallig dat Perpetum Energy de Waalse steengroeves uitkoos voor het project. Luc Leenknegt, CEO van het bedrijf, startte er namelijk zijn carrière na zijn ingenieursstudies. “Ik beleefde er 10 spannende jaren waarin ik zowel op professioneel als op menselijk vlak veel heb geleerd. Vandaag, door Carrières Unies de Porphyre een moderne en milieuvriendelijke oplossing aan te bieden, heb ik het gevoel dat de cirkel rond is.”

Dankzij deze formule kan Carrières Unies de Porphyre, zonder enige eigen investering, genieten van een lokale productie van groene elektriciteit. Deze zal 40% van hun jaarlijkse verbruik voorzien tegen een scherpe prijs.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.