Vlerick P

Philippe Vlerick stapt in beloftevolle Aalsterse energiemakelaar AYA

KORTRIJK - De West-Vlaamse ondernemer en investeerder Philippe Vlerick is met kapitaal in de beloftevolle Oost-Vlaamse start-up  Aya gestapt. Hij doet dat samen met de familie D'Ieteren en met Lampiris-oprichter Bruno Vanderschueren. Het jonge Aya onderhandelt als makelaar onder meer groenstroomcontracten voor derde bedrijven.  

Aya is het in Aalst gevestigde bedrijf van Alex Indekeu (35) en Louis Langerock (36). Hun advies kmo biedt bedrijven een totaalaanpak aan voor energie. Het begeleidt enerzijds de lokale productie met pakweg zonnepanelen, windturbines, batterijen, slimme sturing of warmte-krachtkoppeling. Daarnaast sluit het rechtstreekse groenestroomcontracten en traditionele elektriciteits- en gascontracten om het ontbrekende stukje aan te vullen.
Voor bedrijven is dit vaak een welgekomen combinatie en een vorm van slimme outsourcing omdat ze nu eenmaal niet thuis zijn in de energiemarkt.

Versnelling hoger

Aya kent een goed lopend groeitraject, maar wil nu een versnelling hoger schakelen. De inbreng van drie gereputeerde kapitaalverschaffers moet dit mogelijk maken. Het bedrijf heeft 25 mensen in dienst en mikt tegen eind volgend jaar op een verdubbeling van het personeelsbestand.
Met de hulp van de nieuwe investeerders - die tekenen voor een minderheidsbelang - neemt Aya alvast het personeels- en klantenbestand over van Zero Emission Solutions, het Aalsterse energiestudie- en adviesbureau van ondernemer Alex Polfliet, een bekende pleitbezorger en kenner van alles wat te maken heeft met hernieuwbare energie.