Bakkerij Pancito Pieter en zijn partner Ine. Foto: fvv

Pieter verhuist met zijn bakkerij naar een hoeve onder de Spaanse zon: “We moesten die kans grijpen”

De laatste maanden van bakkerij Pancito in de Kasteellaan in De Pinte gaan in. Eigenaar Pieter Claeys verhuist met de bakkerij naar een klein dorpje in Zuid-Spanje en gaat daar hun verse desembroden en Belgische koeken aanbieden.

Een dik jaar geleden opende Pieter Claeys een desembakkerij in De Pinte: Pancito. Het is een microbakkerij, wat wil zeggen dat het aanbod eerder beperkt is. Elke dag bakt hij tachtig broden. Wie dus zin heeft in een vers brood, blijft best niet te lang in zijn nest liggen, want op is op.

Bakker worden was trouwens niet het plan dat Pieter eerst voor ogen had. Hij is ingenieur van opleiding, maar kreeg de smaak van bakken te pakken tijdens een reis naar Colombia. Na jarenlang sleutelen aan zijn recepten, konden klanten in januari 2023 voor het eerst brood halen bij Pancito in de Kasteellaan.

Maar eind juni komt er een einde aan zijn verhaal in De Pinte. De bakkerij verhuist dan naar Spanje, want Pieter en zijn vriendin verloren hun hart aan een huis onder de Spaanse zon. “Ik ging al langer op reis naar Gor, een dorpje in Zuid-Spanje, en raakte goed bevriend met een koppel dat er een boerderijtje heeft”, vertelt Pieter. “Het koppel is jammer genoeg uit elkaar en de man wenste de hoeve niet alleen te onderhouden, dus zette hij die te koop.”

Boerderij gekocht

De boerderij heeft drie jaar lang te koop gestaan, tot nu. “We waren op de terugweg van Marokko, toen we langs Zuid-Spanje passeerden. Ons oog viel opnieuw op de hoeve”, vertelt Pieter. “We hadden toen ook te horen gekregen dat ons bod op een hoeve in Zwalm niet was aanvaard, dus we voelden dat we die kans moesten grijpen.”

Het koppel had al een mooie vriendschap opgebouwd met de mensen van de Spaanse boerderij. Het voelde heel juist om het huis van hen over te kopen. Op het domein met wijn- en olijfgaard zijn ze van plan om het Pintense concept verder te zetten. “We gaan de bakkerij in Gor uitbouwen en op de lokale markt staan met onze desembroden”, zegt Pieter. “We willen daarnaast ook daar onze pizzafeesten organiseren.”

Want Pancito is meer dan een bakkerij alleen. Ze doen ook pizzacatering en voorzien krokante, luchtige pizzabodems met lekkere toppings. En de ingrediënten voor op de pizza? “Die willen we zelf telen”, zegt hij. “Het is de bedoeling dat we zelfvoorzienend zijn en onze eigen producten telen op de gronden die we daar hebben.”

Ligging

De boerderij ligt trouwens op een ideale plek. Je hebt er een zuiders klimaat, maar ook de koelere voordelen van de bergen, want het huis ligt naast bergketen Sierra de Baza. “Het is er prachtig”, zegt Pieter enthousiast. “Trouwens ook de ideale plek voor vrienden en familie om even tot rust te komen. We kijken ernaar uit om hen hier te ontvangen. En klanten die ooit in het zuiden van Spanje zouden zijn: kom zeker af!”

De laatste maanden in de microbakkerij gaan dus officieel in. Het koppel is enthousiast over hun Spaans avontuur, maar wil in alle schoonheid afsluiten. “De bakkerij blijft nog open tot 27 juni”, zegt Pieter. “We nodigen ook iedereen uit op onze pizzafeesten die telkens op vrijdag in Klein Zwitserland in Zwalm plaatsvinden om nog samen te genieten. We hopen dat we er in Spanje een even mooi avontuur kunnen van maken.”