PMV en Ban Vlaanderen lanceren vereenvoudigde leningformule

afiliplacquetDe Vlaamse investeringsmaatschappij PMV bezit een volledig arsenaal aan leningen, kapitaalparticipaties en waarborgen om elk goed businessplan in Vlaanderen, met een goed managementteam, aan financiering te helpen. Samen met Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN Vlaanderen) presenteert zij nu een nieuwe en vereenvoudigde leningformule voor ondernemingen die in zee willen gaan met een business angel of een andere cofinancier.

Met 'kmo-cofinanciering' geven zij starters en groeiers een kans buiten de klassieke kapitaalmarkt om. Traditionele institutionele investeerders zien vaak meer het risico dan het potentieel van sterk innoverende ondernemingen en zoeken vooral rendement op korte termijn. Om starters te helpen groeien in een snel veranderende markt, is echter een bredere optiek nodig.

Voor PMV is de kmo-cofinanciering een middel om samen met business angels te investeren. Voor BAN Vlaanderen biedt het een nog beter financieel platform om starters en groeiers vooruit te helpen. Voor PMV is het tegelijkertijd ook een onderdeel van de vereenvoudiging en stroomlijning van haar producten. De vroegere Starteo-, Optimeo- en BA+-leningen van het geregionaliseerde Participatiefonds vervangt PMV nu door één nieuwe leningformule.

Kmo-cofinanciering is een achtergestelde lening voor een maximumbedrag van 350.000 euro. De lening wordt steeds gecombineerd met cofinanciering. Dat kan door een klassieke bank of een investeringsfonds, maar ook door één of meer business angels. Dit zijn privé-investeerders die niet alleen geld maar ook knowhow en contacten ter beschikking stellen.

De cofinancier neemt minimaal 20 procent van de totale financiering voor zijn rekening. BAN Vlaanderen en PMV delen een visie op investeren waarbij ze allebei verder kijken dan de return on investment op de korte termijn en ook aandacht hebben voor meer complexe projecten. Bovendien leggen zij beide sterk de nadruk op het netwerk en de expertise. Zij willen jonge groeibedrijven met raad en daad bijstaan om hun weg te vinden in een snel evoluerende markt.

Kmo-cofinanciering helpt om die visie waar te maken in de praktijk. Jonge, startende ondernemingen die naar de markt willen met een erg innoverend of speciaal product, vinden met de cofinanciering investeerders die verder kijken. Ook groeiende bedrijven kunnen dankzij cofinanciering hun toekomst beter veilig stellen.

Filip Lacquet, groepsmanager Bedrijfsinvesteringen bij PMV legt uit; “Met de nieuwe leningformule Kmo-cofinanciering onderstreept PMV haar ambitie om samen met BAN Vlaanderen nog meer dossiers te realiseren en zo ook innovatie en jonge starters, noodzakelijke componenten van een gezonde economie, binnen Vlaanderen vooruit te stuwen."

Reginald Vossen, Algemeen Direkteur BAN Vlaanderen voegt eraan toe: “De recente aanpassingen van de BA+ lening naar de Kmo-cofinanciering geven een extra élan aan een product dat op zich al erg succesvol was. Het hoge indieningpercentage en de zeer hoge toekenninggraad (93,8%!) tonen aan dat beide financiers voor elkaar in de wieg gelegd zijn", aldus Vossen.