L-door Poortenfabrikant Foto: Tom Vierendeels

Poortenfabrikant verlaat Liedekerke na bijna 25 jaar, nog geen toekomst voor gigantische site

Poortenfabrikant L-door heeft Liedekerke verlaten. De afgelopen weken werden de kantoren leeggehaald, terwijl de productie eind december al was stopgezet. De activiteiten worden verdergezet in Groot-Aalst en in het buitenland. “Jammer dat we de gemeente verlaten, maar het was financieel gezien de enige mogelijkheid”, vertelt Jannick Raman, managing director van de L-door Nassau Group.

Eigenaars Nico De Smedt en Luc De Bisschop hebben de site waar L-door sinds 2006 gevestigd was te koop gezet. Een vraagprijs van 4,3 miljoen euro voor het terrein van meer dan 13.000 vierkante meter. Het industriële gebouw telt een grote opslagruimte van 5.000 vierkante meter, twee verdiepingen aan kantoorruimte, een showroom en sociale ruimtes. De verkoop is een logisch gevolg van het vertrek van de poortenfabrikant.

“Eind december werd de productie al gesloten in Liedekerke”, legt managing director Jannick Raman uit. “We behoren tot Assa Abbloy en er werd beslist om de productie van alle landen te centraliseren. Dat is nu het geval in Tsjechië, met een capaciteit van 100.000 poorten per jaar. In Liedekerke lag dat met 6.000 veel lager. Ik hoef niet uit te leggen dat de kosten in België heel hoog zijn, waardoor de maakindustrie in België veel duurder is dan in andere landen. Met dezelfde snelheid, kwaliteit en Belgische kennis kunnen we het een pak goedkoper in Tsjechië. En het is ook beter voor de natuur, want minder fabrieken betekent ook minder verbruik.”

Vacatures

“En door de sluiting van de productie in Liedekerke werd het gebouw ook veel te groot”, weet Raman. “Daarom verhuisden onze bedienden nu naar een nieuw gebouw in de Erembodegem (op de site van het voormalige distributiecentrum van Brantano, red.). Voor hen is er weinig impact, aangezien beide locaties tien minuten rijden van elkaar verwijderd zijn. En daarnaast hebben we nu een magazijn in Moorsel, veel kleiner dan in Liedekerke. In totaal hebben we een dertiental mensen van de productie moeten laten gaan, waarvan een aantal zich zeer dicht bij hun pensioenleeftijd bevond. De andere werknemers zijn in het veld gaan werken. En bij de bedienden zoeken we zelfs nog extra werknemers – we hebben heel wat openstaande vacatures. Alles samen tellen we nu 125 werknemers.”

Foto: Tom Vierendeels

“De verhuis is uiteraard jammer”, besluit Raman, in 2022 door Embuild nog uitgeroepen tot Jonge Vlaams Aannemer voor Vlaams-Brabant. “Zelf werk ik al twaalf jaar voor het bedrijf, maar anderen doen dat al twintig jaar. Dan is het jammer dat je zo’n mooi gebouw moet verlaten. Wij huurden de site van de vorige zaakvoerders, maar ook die negen jaar durende overeenkomst stopt deze zomer.”

“Een bedrijf dat wel wat banden heeft met Liedekerke”, zegt Joris Poppe (Open VLD), schepen van Lokale Economie en Ondernemen. “De nieuwe eigenaars informeerden ons eerder over hun intentie om te verhuizen. Dat is jammer, maar we mogen blij zijn dat L-door al die jaren hier gevestigd was. Het vertrek is een trend vrees ik bij veel domeinen en sectoren, maar als lokaal bestuur hebben we weinig in handen om hen hier te houden. We staan daar redelijk machteloos in, ondanks het een grote werkgever in onze gemeente was. De erfpachtovereenkomst loopt nog een tijdje, maar de toekomst zal te bespreken zijn met wie de site koopt.”

Foto: Tom Vierendeels