Primeur voor ecopuur: eerste Belgische woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

DEINZE - Ecopuur, specialist in slimme energietechnieken, heeft een primeur vast. Ze plaatsten voor het eerst een esthetische gevelbekleding met zonnecellen bij een residentiële woning in België. In tegenstelling tot de traditionele zonnepanelen op de daken, maken de Pixasolar-panelen deel uit van de gevelbekleding van de woning. Pixasolar slaagde erin om de zonnecellen naar een hoger niveau te tillen qua design waardoor de energiegevel met zonnecellen een interessant alternatief wordt voor de traditionele zonnepanelen.

De BEN-normen waaraan elke nieuwbouwwoning vanaf dit jaar moet voldoen, deed de verkoop van zonnepanelen boomen. Al kunnen de traditionele zonnepanelen niet overal geplaatst worden omwille van de hellingsgraad van het dak. Ook willen veel eigenaars er geen plaatsen omdat ze de zonnepanelen niet mooi vinden. De vraag naar een esthetisch alternatief is dan ook groot en zal dat ook blijven volgens ecopuur.

“Omdat het oog ook wel wat wil, zitten de zonnecellen bij Pixasolar-panelen ‘verstopt’ achter bedrukt glas waarvan je de print zelf kan kiezen. Daarnaast bestaan de zonnepanelen uit duurzame monokristallijne zonnecellen met een hoog rendement. De zonnecellen zijn aan boven- en onderzijde ingesloten in een gelaagd, thermisch verzegeld PVB-veiligheidsglas. De glasbehandeling, de geoptimaliseerde celopmaak alsook de randdichting van de zonnepanelen zijn internationaal gepatenteerd”, aldus Joris Haems, directeur van ecopuur.

Eerste Belgische residentiële woning met esthetische gevelbekleding van zonnecellen

De heer Phan mag zichzelf de eerste Belgische eigenaar noemen van een residentiële woning met een energiegevel met zonnecellen. Het was voor hem een logische keuze om te investeren in deze innovatieve oplossing.

“Door de wettelijke normen waar een nieuwbouwwoning aan moet voldoen, ging ik op zoek naar een duurzame oplossing waarbij we niet moesten inboeten op de esthetiek van onze woning. Traditionele zonnepanelen bepalen al snel de look van een woning en het straatbeeld en dit wilden we absoluut vermijden. Met deze gevelbekleding konden we kiezen hoe het design er zou uitzien. De keuzes waren eindeloos en dat is de investering meer dan waard.”

Energiegevel van de toekomst

De kostprijs voor een energiegevel met zonnecellen bedraagt € 400/m². Voor een gepersonaliseerde kleur of design betaal je € 100 tot € 200/m² extra. “Dit is een investering die zichzelf, door een lagere energiefactuur, op termijn terugverdient. In vergelijking met de traditionele zonnepanelen, valt deze investering op lange termijn zelfs goedkoper uit”, besluit Joris Haems, directeur van ecopuur.

Ecopuur organiseert op donderdag 11 februari twee webinars, één om 12u30 en één om 20u, waar de mogelijkheden over de esthetische gevelbekleding met zonnecellen worden voorgesteld. Inschrijven kan via deze link en vragen kunnen op voorhand ingestuurd worden naar pixasolar@ecopuur.be.

Totaalaannemer

Ecopuur maakt deel uit van de Camino holding, waaronder ook bedrijven als Durabrik, Victor en Istoir vallen. De totaalaannemer is gespecialiseerd in slimme energietechnieken voor zowel residentiële als tertiaire gebouwen. Ecopuur werd opgericht in 2006. Het team van 30 medewerkers realiseert een jaaromzet van 7,5 miljoen euro. ‘De Pit’, hun thuisbasis in Nevele is het toonbeeld van een hip, passief kantoorgebouw.