Pro-Palestijnse activisten OIP Foto: IF

Pro-Palestijnse activisten blokkeren wapenbedrijf OIP in Oudenaarde

Pro-Palestijnse activisten hebben maandag om 6.30 uur wapenbedrijf OIP Sensor Systems in Oudenaarde geblokkeerd. De blokkade maakte deel uit van een internationaal gecoördineerde actie. De actie duurde tot 12 uur.

Bij het bedrijf OIP Sensor Systems Oudenaarde ketenden een zeventigtal deelnemers zich vast aan de toegangspoort tot het bedrijventerrein. Ook het dak van het gebouw werd bezet door de pro-Palestijnse activisten. De activisten wijzen op medeplichtigheid van het bedrijf aan de oorlog tussen Israël en Palestina en eisen een onmiddellijk embargo op de levering van wapens en militaire technologie aan Israël. Het is niet de eerste keer dat de activisten OIP viseren: ook in december vorig jaar blokkeerden ze het bedrijf.

Volgens de activisten kleeft er bloed aan de handen van het bedrijf en zijn ze medeplichtig aan de oorlog tussen Israël en Palestina. “OIP Sensor Systems maakt de wrede belegering van Gaza door Israël mogelijk”, stelt het collectief.

De activisten eisen een onmiddellijke stopzetting van wapenleveringen of leveringen van militair materieel en viziersystemen aan Israël. Ze wijzen erop dat OIP Sensor Systems voor honderd procent eigendom is van Elbit Systems, een van de grootste Israëlische bedrijven voor de productie van militaire technologie. Zo levert Elbit Systems onder meer een groot deel van de Israëlische drones gebruikt op het terrein.

“Dit bedrijf verdient geld voor het genocidale regime van Israël op Belgisch grondgebied”, zegt deelneemster Marie. “Dit enerzijds door militaire componenten te ontwikkelen die kunnen circuleren zonder behoorlijke controle door de overheid, anderzijds door een steunpunt te creëren voor Elbit in Europa om in het slagveld geteste wapens te verkopen.

Het steuncollectief stelt dat 82 procent van de geproduceerde onderdelen in OIP Sensor Systems voor militair gebruik bedoeld is.Slechts 18 procent van de geproduceerde producten zouden bestemd zijn voor de ruimtevaart.

Geen exportvergunning

CEO Freddy Versluys kan niet lachen met de actie. “135 mensen die een halve dag niet kunnen werken, maar die wel betaald moeten worden, reken maar uit,” zegt hij. “Ze weten niet waarover ze spreken, we hebben al twintig jaar geen uitvoervergunning meer voor Israël. Twintig jaar. Ze zoeken enkel publiciteit.”

“Nu, ik heb premier Benjamin Netanyahu gebeld en gezegd dat hij moet stoppen omdat ze in België kwaad zijn en hij ging dat direct doen”, voegt Versluys er nog schertsend aan toe.