Nieuws Oost-Vlaanderen Promotie voor Vlaamse biotechnologiesector in Texas

Promotie voor Vlaamse biotechnologiesector in Texas

Promotie voor Vlaamse biotechnologiesector in Texas

YvesVerschuerenessensciaDe Amerikaanse ambassade organiseerde op 24 februari 2016  in samenwerking met essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, een investeringsseminarie voor ondernemingen uit de sector in aanwezigheid van de Amerikaanse ambassadrice Denise Bauer en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem. De Belgische chemie en farma is in termen van export én import de belangrijkste handelspartner van de Verenigde Staten.

Met het investeringsseminarie onderstreept essenscia het economische belang van de handelsrelaties tussen België en de Verenigde Staten, een van de belangrijkste markten in de wereldeconomie. Voor de Belgische chemie- en farmasector zijn de Verenigde Staten de voornaamste handelspartner buiten Europa. In 2014 bedroeg de export van de sector naar de VS 10 miljard euro. Dat is goed voor meer dan de helft van de totale Belgische export naar de Verenigde Staten. De sector vertegenwoordigt bovendien ook de helft van de totale import vanuit de VS.

Tussen de VS en België bestaat een lange traditie van economische samenwerking, ook in de chemie en life sciences. Die laatste sector is zoals bekend, sterk verankerd in Oost-Vlaanderen. Vandaag zijn een honderdtal Amerikaanse sectorbedrijven op Belgisch grondgebied gevestigd, die hier bovendien blijven investeren. Het merendeel van deze ondernemingen beschikt effectief over een productievestiging of onderzoekscentrum in ons land.

“De Verenigde Staten vertegenwoordigen 15% van de wereldwijde industriële activiteit in dynamische sectoren als de automobiel- en de luchtvaartindustrie, de bouw- en de voedingssector. Stuk voor stuk zijn dit belangrijke klanten van de chemische industrie. Met een significante groei van 2% per jaar, biedt de Amerikaanse markt dan ook heel wat economisch groeipotentieel voor Belgische bedrijven uit de chemie- en farmasector. In die context zijn de onderhandelingen over het trans-Atlantisch vrijhandelsverdrag (TTIP of Transatlantic Trade Investment Partnership) ontzettend belangrijk. We zijn daarom vragende partij voor een ambitieus en evenwichtig akkoord dat de groei en jobcreatie van de chemie en life sciences in België bevordert”, zegt Yves Verschueren (foto), gedelegeerd bestuurder van essenscia.

Om de handelsrelaties met de Verenigde Staten verder te versterken, zal essenscia deelnemen aan de prinselijke missie naar Houston (Texas) van 3 tot 11 december 2016. Deze economische handelsmissie biedt de sector de kans om de samenwerking tussen twee van de grootste chemieclusters in de wereld, namelijk Houston en Antwerpen, te intesiveren. Anderzijds zal essenscia tijdens deze missie ook de Belgische biotechsector, die sterk verankerd is in Oost-Vlaanderen, promoten aangezien Texas de thuisbasis is van een van de belangrijkse biotech valleys in de Verenigde Staten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.