1. Lokaal afhaal in Gentbrugge van Lokaal vzw
Lokaalmarkt heeft sinds eind 2019 in Santo te Gentbrugge een succesvolle overdekte markt. Hier komen wekelijks een groot en trouw aantal consumenten hun producten lokaal en rechtstreeks bij de producent kopen en ontmoeten er hun lokale boer. Lokaalmarkt wil de klanten, die de korte keten ontdekten, er blijvend warm voor houden. Hiervoor werkt men een innovatief concept uit met afhaalpunten, waarbij zoveel mogelijk drempels worden weggewerkt.
2. Reizend veggiecafé van werkgroep FIT (Moerbeke-Waas)
Werkgroep FIT organiseerde in 2019 een duurzaamheidsevent in Moerbeke met oa promotie van korte keten-producenten. Via het project ‘Reizend veggiecafé’ wil een gemengde groep vrijwilligers een gezonde budgetvriendelijke vegetarische maaltijd koken met producten uit de eigen omgeving (moestuin, samentuin, lokale producenten) en met steun van Oxfam Wereldwinkel Moerbeke. Het initiatief trekt gedurende een jaar rond in de gemeente van wijk naar wijk. Men wil dorpsbewoners samenbrengen rond gemeenschappelijke tafels en kans bieden tot gesprek, een spel, muziek, …
3. Beleef de Boerderij van de Wassende Maan vzw (Deinze)
Vzw de Wassende Maan verzorgt educatieve activiteiten voor de gelijknamige biodynamische boerderij met 41 jaar ervaring in de korte keten. Met het project ‘Beleef de Boerderij’ wil vzw de Wassende Maan een laagdrempelig educatief boerderijpad realiseren via sociale tewerkstelling, een fietstocht uitstippelen langs de akkers ook van collega bio-boeren en een event organiseren om het pad en de tocht te lanceren.
4. Boeren en Burgerbeweging Waasland van Solidagro vzw (Sint-Niklaas)
Dit project wil via laagdrempelige acties burgers de kans geven kennis te maken met landbouwproductie en mee het voedselsysteem in eigen handen te nemen. Via training en participatieve werkdagen op boerderijen wil men consumenten en boeren de kans geven elkaar te ontmoeten en samen te werken. Tegelijkertijd worden een aantal percelen aangelegd volgens de principes van “herstellende landbouw”. Dit model wordt verankerd in een handleiding voor andere boerderijen in Oost-Vlaanderen.
5. Herzele Proeft! Oost-Vlaanderen kookt! van Climaxi vzw (Herzele)
Dit project wil de korte keten in een straal van 25 km rond Herzele promoten door de organisatie van producentenmarkten, kookworkshops en een online-kookprogramma. Men voorziet in randanimatie om de markten aantrekkelijker te maken. Daarbij wil men nagaan hoe een lokale markt best werkt (tijdstip, producten, voorwaarden, …). Voor dit project wordt samengewerkt met de gemeente en met vzw ’t Uilekot in Herzele.
6. ZarlarSuperMarkt van Hof ten Nieuwenhoeve vzw (Geraardsbergen)
‘ZarlarSuperMarkt’ is een maandelijkse boerenmarkt die plaats vindt op een eeuwenoude vierkantshoeve in Zarlardinge (Geraardsbergen). De producten van de lokale boeren worden daar verkocht aan een eerlijke prijs gecombineerd met laagdrempelige vrijetijdsactiviteiten voor een breed publiek. Daarenboven worden er ook percelen grond ter beschikking gesteld voor starters die vernieuwende landbouwinitiatieven willen oprichten. Het grote streefdoel van ‘ZarlarSuperMarkt’ is om de landbouw dichter bij de consument te brengen en de kloof tussen burger en boer te verkleinen.
7. Oesterzwam van Maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw (Oostakker)
Met het project ‘Oesterzwam’ wil het Maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw zelf biologische oesterzwammen kweken en rechtstreeks verkopen aan de consument via een verkoopautomaat en door structurele samenwerkingsverbanden aan te gaan met lokale verkopers van biologische landbouwproducten. De oesterzwam is een biologisch, gezond en vegetarisch product, dat kan dienen als een vleesvervangend alternatief. De oesterzwammen worden geteeld via een duurzaam en innovatief teeltproces. Daarnaast gebeurt de productie van de oesterzwammen ook in een maatwerkbedrijf dat werkt met sociale tewerkstelling. Kwetsbare groepen krijgen hier een kans op de arbeidsmarkt, zonder dat ze veel voorkennis hoeven te hebben.
8. Boerensupermarkt van Boerkoos vzw (Maarkedal)
Boerkoos vzw wil met dit project de allereerste boerensupermarkt in Zuid-OostVlaanderen oprichten, naar analogie van ‘les ‘supermarchés fermiers/magasins producteur’ in Frankrijk of Wallonië. Boerkoos vzw streeft naar een duurzame voedselstrategie via een zo duurzaam mogelijke landbouw met zoveel mogelijk lokale afzet en eerlijke prijzen. Boerkoos wil de principes van de korte keten behouden, maar kiest voluit de kant van de consumenten voor wie efficiënt winkelen, ruim aanbod, bereikbaarheid en toegankelijkheid centraal staan. Vandaar ook het businessmodel van boerensupermarkt. De boerensupermarkt wordt een ‘superette’ met een ruim, overzichtelijk en een compleet aanbod van een 800-tal lokale hoeveproducten.
Ook in 2021 is het thema ‘Lokaal kopen en genieten’
“Door het grote succes van de projectoproep en de groeiende interesse in lokaal voedsel, verlengen we in 2021 het thema ‘Lokaal kopen en genieten’ voor het subsidiereglement Innovatieve projecten in de land- en tuinbouw. Naast verenigingen of vzw’s kunnen ook lokale besturen een beroep doen op deze subsidie”, geeft gedeputeerde Leentje Grillaert mee.
Subsidieaanvragen moeten minstens een maand voor aanvang van het project ingediend worden. De projectsubsidie bedraagt minimum 2 500 en maximaal 25 000 EUR. De maximale looptijd van een project is 18 maanden. De voorwaarden, de procedure en het aanvraagformulier zijn terug te vinden op www.oost-vlaanderen.be/subsidie-innovatieve-projecten