termont daniel

Proximus rolt nieuw glasvezel netwerk uit in Gent

Proximus investeert in de komende tien jaren liefst 3 miljard euro om de uitrol van glasvezel te versnellen. Dat gebeurt in zes grote of middelgrote steden. Gent is én van de steden die absolute prioriteit krijgt. De Gentse burgemeester Daniël Termont stelt bij de aankondiging door ceo Dominique Leroy ook de strategie City of People voor. Bedoeling is sowieso dat Proximus als eerste operator in ons land dit jaar nog begint met het binnenbrengen van glasvezel in bestaande huizen, appartementen en bedrijfsgebouwen.

Het Proximus-project onder de naam Mantra ambieert het ombouwen van het verouderde netwerk naar een toekomstgericht netwerk, dat minder kost en soepeler inspeelt op de behoeften van de klant. Dit is voor alle historische netwerkoperatoren een van de grootste uitdagingen voor de toekomst. De voorbije twintig jaar zijn immers tal van nieuwe technologieën en complete nieuwe netwerklagen toegevoegd aan de bestaande netwerk: Ethernet backbone, ADSL, verschillende generaties VDSL, op IP-gebaseerde spraaktechnologieën en –platformen, verschillende generaties mobiele technologie enzovoort.

Met de aanleg van glasvezel wil Proximus tussen nu en 2027 meer dan 85 procent van alle bedrijven en meer dan 50 procent  van alle gezinnen bereiken. De nieuwste technologieën zijn veel compacter en verbruiken veel minder energie, de onderhoudskosten dalen fors, en er kunnen veel sneller nieuwe diensten en toepassingen gelanceerd worden. Proximus zegt dat het een pioniersrol wil spelen in het uitbouwen van een hoogtechnologisch breedbandnetwerk tegen een lagere kost.