Nieuws Oost-Vlaanderen Q-Biologicals is volgens Trends Oost-Vlaamse starter van het jaar

Q-Biologicals is volgens Trends Oost-Vlaamse starter van het jaar

Q-Biologicals is volgens Trends Oost-Vlaamse starter van het jaar

0000000000qbiol1195119786668Drie ex-managers van Innogenetics waren enkele jaren geleden overtuigd van de nood aan een bedrijf dat de biotechsector van eiwitten, vaccins en antilichamen zou voorzien. In nauwelijks drie jaar wisten ze met Q-Biologicals hun gelijk te bewijzen. Het bedrijf uit Zwijnaarde is door het weekblad Trends uitgeroepen tot Oost-Vlaamse starter van het jaar.

Q-Biologicals ontstond in 2011 met de steun van onder andere het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Na de overname van Innogenetics door het Japanse Fujirebio in 2010 was de divisie die instond voor de productie en de zuivering van eiwitten verdwenen. Het hoofd van die afdeling, Annie Van Broekhoven, zette samen met André Van de Voorde (ex-wetenschappelijk directeur bij Innogenetics) en Martine Vandermarliere (ex-manager ontwikkeling biologicals bij Innogenetics) de schouders onder een start-up die zou inzetten op de productie en de zuivering van eiwitten, vaccins en antilichamen in opdracht van andere farmaceutische of biotechbedrijven.

Naast het VIB overtuigde het management PMV, SOFI, Vinnof en het LSRP van Thrombogenics-stichter Désiré Collen 2 miljoen euro samen te brengen. Het VIB en UGent investeerden ook technologische expertise in het bedrijf. Q-Biologicals beschaamde het vertrouwen niet. Het overtuigde in 2012 meteen met een grote klant als Bayer CropScience, en sloot het boekjaar 2013 af met een positieve cashflow en een slechts licht negatief nettoresultaat. De start-up zit op het goede spoor

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.