Nieuws Oost-Vlaanderen RAAMWERK bekroond met Belgian Building Award 2021

RAAMWERK bekroond met Belgian Building Award 2021

RAAMWERK bekroond met Belgian Building Award 2021

GENT – 22 projecten zijn genomineerd voor de Belgian Building Awards 2021. Gisteren werd de winnaar bekendgemaakt in de categorie 3-2-1 Façade. De eer valt te beurt aan RAAMWERK met de reconversie van een voormalige carwash in Gent tot lichtrijke gezinswoning met gastenkamers.

De prijsuitreiking van de Belgian Building Awards op BATIBOUW werd eerder dit jaar uitgesteld omwille van het coronavirus, maar uitstel is geen afstel. De winnaars worden deze keer bekendgemaakt via persreleases en reportages en podcasts op architectura.be en circubuild.be. Vandaag is het de beurt aan de categorie 3-2-1 Façade, gevolgd door de Pioneer Award en Circular Building Award op 31 mei en de Utility Building Award op 15 juni.  

De 3-2-1 Façadeaward was vorig jaar meteen een schot in de roos en werd daarom voor editie 2021 opnieuw van stal gehaald. Deze categorie focust zich op koppelwoningen (driegevel-, tweegevel- of ééngevelwoningen).

De achtkoppige jury van de Belgian Building Awards ging op zoek naar ontwerpen die op innovatieve wijze erin slagen om ondanks de beperkte afmetingen en ondanks het beperkt aantal gevels toch een maximale woonkwaliteit te realiseren met veel aandacht voor daglicht en privacy.

3-2-1 Façadeaward voor RAAMWERK

De jury kroonde het Gentse RAAMWERK tot winnaar in deze categorie met het project ‘Carwash’. Deze voormalige handcarwash bevond zich als een enclave in het stadsweefsel van Gent. Slechts twee doorgangen voor het in- en uitrijden van wagens verbonden het pand met de straat. Deze lay-out vormde de basis voor een reconversie naar een introverte woning met gastenkamers vlakbij het stadscentrum.

De ingesloten inplanting leek op het eerste zicht een hindernis om een kwalitatieve woning te maken. Aan de straatzijde bevond de site zich grotendeels achter een aantal aanpalende garageboxen van buren. Slechts één smalle gevel en een poort doorheen een andere woning gaven toegang tot de verder volledig ingesloten en volgebouwde site. Een carwash zonder daglicht en met een minimale façade naar de straat werd omgevormd naar een lichtrijke woning binnen de context van het ingesloten bouwblok.

Belgian Building Awards

De jury voor de Belgian Building Awards bestaat uit 8 architecten, journalisten en publicisten: Catherine De Wolf (TU Delft), Eric Cloes (Ik ga bouwen / Je Vais Construire), Hera Van Sande (Archipel vzw / VUB), Marc Dubois (architectuurcriticus), Mieke Vandenbroucke (VIBE), Thomas Roelandts (Marge Architecten), Philippe Selke (architectura.be) en Rik Neven (architectura.be).

De Belgian Building Awards zijn een organisatie van BATIBOUW in samenwerking met Redactiebureau Palindroom en architectura.be. Alle genomineerde projecten kan je bekijken op deze website.

Reageer op dit bericht

Reacties

. 2021-06-10 16:40:08

[…] https://www.made-in.be/oost-vlaanderen/raamwerk-bekroond-met-belgian-building-award-2021/ […]

Sector
Onderneming

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.