Raf en Tom in Geheel De Uwe Raf en Tom in Geheel De Uwe. Foto: JID

Raf en Tom openen gezellig nieuw boekencafé in Gent: “Vernoemd naar het boek dat mijn leven heeft bepaald”

Rekken vol tweedehandsboeken, leesclubs, boekvoorstellingen en ga zo maar even door. Geheel De Uwe, nieuw bij het Sint-Pietersstation, is een walhalla voor boekliefhebbers. Maar ook niet-lezers kunnen er terecht voor koffie, warme chocolademelk en vers gebak.

Waar heel lang de brasserie Tuin van Eten was, op een boogscheut van Gent-Sint-Pieters, is zonet een tweedehands boekencafé geopend met de lyrische naam Geheel De Uwe. “Het is de titel van mijn favoriete boek”, vertelt Raf Verbeke (24), die het café runt met Tom van der Krieke (31).

Geheel de uwe werd geschreven in 2002 door Connie Palmen. Verbeke last het voor het eerst toen hij zestien jaar was. “Het heeft me gedefinieerd als persoon”, zegt hij. “Connie Palmen is mijn idool.” Daarom kreeg de Nederlandse schrijfster niet alleen een volledige kast in het boekencafé, haar boek gaf zelfs zijn naam aan het café waar Verbeke en Van der Krieke al jaren van droomden.

Foto: JID

De vrienden leerden elkaar kennen in een cinema in Amsterdam, toen ze daar werkten. Verbeke was er voor zijn studies, Van der Krieke is Nederlander. “Huren in Amsterdam is enorm duur”, vertelt Verbeke. “Daarom ben ik teruggekeerd naar Gent en is Tom korte tijd later hierheen verhuisd.”

Zowel Verbeke als Van der Krieke is een fervent lezer – Tom is ook dichter – en droomde ervan om een literair centrum op te starten. Toen ze zagen dat Tuin van Eten op de Kortrijksesteenweg de deuren had gesloten, besloten ze hun kans te wagen. De brasserie werd omgevormd tot een tweedehandse boekenwinkel met een cafeetje en een literair podium.

De kasten vooraan worden voornamelijk gevuld met Nederlandstalige, literaire fictie, aangevuld met wat non-fictie en poëzie. “Lezen is weer in”, duidt Verbeke. “Op sociale media zien we een sterke heropleving. Heel van onze volgers zijn tussen de 25 en de 35 jaar. Booktok is gigantisch.”

Foto: JID

Lezen is hip, maar op literaire evenementen zijn Verbeke en Van der Krieke vaak de jongsten. Daarom willen ze niet alleen boeken verkopen, maar ook jonge lezers samenbrengen. In de veranda staat een literair podium voor lezingen, debatten, voordrachten, ‘open mics’ en leesclubs.

Gezelschapsspelletjes

Of hoe Geheel De Uwe een paradijs is voor boekenwurmen, maar ook een plek voor niet-lezers. Achter de boekenkasten staan nog steeds tafels waar je verschillende soorten koffie (van koffiebranderij Raf), warme chocolademelk, thee, bier, wijn en cocktails kan drinken. Voor zoetebekken is er veganistisch gebak van Catberry. Je kan ook een gezelschapsspelletje zoals UnoTicket to ride of Weerwolven uit de kast nemen.

Wat schrijfster Connie Palmen daar allemaal van vindt? “Ze is geflatteerd”, zegt Verbeke. “Ze komt zelf langs voor de grote opening, op 23 februari. We zullen haar live interviewen en dan volgt een feestje.” Maar wie nu al wil langskomen om in de rekken te snuisteren of koffie te drinken, is meer dan welkom. De zaak is geopend, en Geheel De Uwe.

Foto: JID