jocelijn-elke-hackathon[71664]

Re-Story en Axudo organiseren eerste duurzaamheidshackathon 

GENT - Het Gentse online nieuwsplatform Re-story organiseert samen met consultingbedrijf Axudo uit Tisselt op 14 april in het Groot Begijnhof in Gent de eerste editie van een duurzaamheidshackathon.

“Omdat zoveel in de samenleving aan het schuren is, beseffen ondernemers steeds beter dat na de digitale transformatie nu de duurzame transformatie aan de orde is”, zegt Elke Leyman van Re-story. “Maar omdat duurzaamheid zoveel verschillende aspecten omvat, is het niet altijd gemakkelijk om door de bomen het bos te zien en zich te focussen op concrete duurzaamheidsuitdagingen. Met de eerste editie van de hackathon willen we hen daarbij helpen.”

Almaar meer uitdagingen…

Re-story

 timmert al ruim twee jaar aan de weg met inspirerende verhalen en met een community van inmiddels 70 coöperanten om organisaties en ondernemende individuen mee te krijgen op een pad van actieve hoop naar een samenleving met minder persoonlijke crisissen en met een economie waarin “beter voor mij” en “beter voor de wereld” hand in hand gaan. De titel van de veertiendaagse nieuwsbrief luidt dan ook : “Het kan wèl anders”.

Re-story geeft daar ook concreet invulling door te wijzen op de noodzaak aan een ander narratief en door te benadrukken hoe gevaarlijk het is als de prijs van alles de waarde van alles wordt.

“Ook bedrijven beseffen onderhand wel dat de hele economie en samenleving op een keerpunt staan”, zegt Jocelijn Geurts van Axudo. “En dat ze niet zullen overleven als ze niet inzetten op een duurzame transformatie. Maar ze zien ook dat duurzaamheid om veel meer draait dan om het scheiden van afval en het leggen van zonnepanelen. Ook verpakking, de logistieke keten, energie, de relaties met de stakeholders en tal van andere aspecten  zijn elementen die kunnen of moeten worden aangepakt om echt maatschappelijk verantwoord te ondernemen.”

 …vragen om gebundelde creatieve kracht

Precies omdat bij de duurzame transformatie zoveel aspecten meespelen, gaat het om een complexe uitdaging. Organisaties zien niet altijd door de bomen het bos en kunnen niet altijd duidelijk onderscheiden waarop ze zich het best eerst richten en hoe ze dat moeten doen.

“We zijn ervan overtuigd dat we hen daarbij via een hackathon kunnen helpen”, vult Jocelijn Geurts nog aan. “Hoe complexer de uitdagingen, hoe meer het nodig is om een beroep te doen op de verzamelde kennis van velen, op ‘the wisdom of the crowd’. Daarom gaan we tijdens de hackathon van 14 april met gebundelde creatieve krachten die complexe uitdagingen aan.”

Re-story en Axudo overtuigden vijf bedrijven om een specifieke duurzaamheidsuitdaging voor te leggen aan een panel van een vijftigtal deelnemers.