Jury members2

Recordaantal start-ups komt ondanks coronacrisis pitchen bij Start it @KBC

Start it @KBC verwelkomt 65 nieuwe start-ups in haar community. Bijna 200 start-ups kwamen hun idee digitaal pitchen, een absoluut record voor de grootste accelerator van het land. Ondanks het coronavirus dat massaal bedrijven lam legt. “De drang om te ondernemen blijft zelfs vandaag bijzonder groot”, merkt Lode Uytterschaut, oprichter en CEO van Start it @KBC. “De honger bij al die start-ups is hoopgevend in deze moeilijke, onzekere economische tijden.”

Start it @KBC bestaat sinds 2014 en was aan zijn 19e pitch wave toe. 180 start-ups probeerden de jury langs digitale weg warm te maken hun ondernemingsidee. Nooit eerder stelden zoveel start-ups zich kandidaat om deel uit te maken van de accelerator.

“Het coronavirus en de ongeziene economische crisis die het veroorzaakt, houden uiteraard ook de founders in de ban”, reageert Uytterschaut. “Maar ze zetten door met het idee om een eigen onderneming uit de grond te stampen. Ik merk dat de verbetenheid om met hun start-up een verschil te maken in de samenleving zelfs nog groter is dan bij andere pitchrondes. Het is hoopgevend om te zien dat corona de ondernemingszin eerder aanwakkert dan afremt.”

Digitaal pitchen en digitaal jureren

Door het coronavirus verliep de tweedaagse pitch wave volledig digitaal. Een primeur voor Start it @KBC. De founders probeerden de jury van achter hun computer te overtuigen, ook de beraadslaging van de jury nadien gebeurde online.

“Het was nooit een optie voor ons om de pitchdagen uit te stellen”, benadrukt Uytterschaut. “Ons motto is Business as Unusual, en dat geldt vandaag meer dan ooit. Ook al is het noodgedwongen even digitaal, we willen de ondersteuning die we aan start-ups bieden verder opdrijven.”

Bijna 900 start-ups

Van de geselecteerde start-ups zijn er 11 actief in de data-industrie, die daarmee de populairste sector is. De gezondheidsindustrie volgt op de voet, met 9 start-ups. 29 procent van de start-ups in de nieuwste lichting heeft minstens één vrouwelijke founder. Start it @KBC levert, met onder andere webinars en events voor vrouwelijke founders en het streven naar genderevenwicht bij de jury’s en mentoren, heel wat inspanningen om het vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren. De weg is nog lang, maar de kentering is ingezet. Sinds 2017 is het aandeel vrouwelijke founders in de community gegroeid van 7 naar 25 procent.

Dit zijn de nieuwe Oost-Vlaamse start-ups

Accurat

(Deinze), BILLO (Gent), Bizzcontrol, Connus (Gent), the Roboy Company, devportals.io (Lembeke), Foodstorms BV, Freefloat (Gent), Just Russel (Drongen), miokoo, Planet B (Moerbeke-Waas), Trensition (Gent) en Umbi.

Sommige onder hen kennen jullie al. Zo schreven we reeds enkele artikels over Planet B van Tibbe Verschaffel en de gepersonaliseerde hondenvoeding van Just Russel. Ook Connus, het matchmaking platform voor influencers, werd dit weekend nog voorgesteld als Starter van de Week. Met de andere start-ups laten we je graag de komende weken kennis maken.