Rendac

Rendac doet inspanningen voor landbouwbedrijven

Verwerkingsbedrijf Rendac uit Denderleeuw verlaagt het tarief voor het verwerken van eieren. De prijs daalt van 187,67 euro tot 150 euro per ton. Het is het resultaat van een overleg met minister van Landbouw Joke Schauvliege naar aanleiding van de fipronilcrisis.

Daarnaast zal Rendac geen voorschot meer vragen van de bedrijven die afgekeurde eieren laten ophalen. Voorschotten die reeds werden geïnd, zullen bovendien worden gecrediteerd. Verder zal nog worden nagegaan hoe de transportkosten verder gedrukt kunnen worden. Er wordt overwogen of transport via zuigwagens in plaats van containers tot de mogelijkheden behoort.

Groene stroom

Rendac zal bovendien de eieren die door de fipronilcrisis getroffen zijn, omvormen tot onder meer componenten van biodiesel en brandstof. Die zullen dienen voor de productie van groene stroom. “De besmette eieren worden beschouwd als categorie 1-materiaal. Dat is de categorie van dierlijk afval die het hoogste risico voor de volksgezondheid inhoudt”, legt Jeroen Colpaert van Rendac uit. “Dat mag op geen enkele manier in contact komen met onze voedselketen.”

Wanneer de eieren bij het Denderleeuwse bedrijf aankomen, worden ze in een grote bunker verzameld en daar vermalen, samen met al het andere slachtafval dat binnenkomt. “Alles wordt gepasteuriseerd op temperaturen boven de tachtig graden. Een volgende stap is het steriliseren en de waterextractie tot je uiteindelijk droog meel en dierlijk vet overhoudt.”

Tevredenheid

In afwachting van de financiële steunmaatregelen die eerder werden aangekondigd, wordt dit beschouwd als een mooie inspanning van Rendac. “De gedupeerde pluimveehouderijen hebben dezelfde werkingskosten als voordien, zoals de aankoop van kippenvoer en de verzorging van de dieren, terwijl zij vandaag moeten betalen voor hun afgeleverde eieren in plaats van er een inkomen uit te putten”, verduidelijkt Joke Schauvliege. “Ik ben tevreden dat Rendac bereid was om de huidige modaliteiten en tarieven aan te passen.”

Rendac, opgericht in 1934, is een leidende Europese dienstverlener op het gebied van het ophalen en verwerken van dierlijk restmateriaal. Het bedrijf uit Denderleeuw is ook actief in Nederland, Luxemburg, Duitsland en Tsjechië.