Restaurant Julien Foto: fvv

Restaurant Julien krijgt eerste Michelinster, en dat nadat ze net nog moesten sluiten: “Die schade is nu ferm ingehaald”

Met restaurant Julien in Lovendegem heeft het Meetjesland een eerste Michelinzaak beet. Chef Davy Devlieghere (33) mag zich voortaan sterrenchef noemen. Fijn nieuws, zeker nadat hij vorige week noodgedwongen de zaak even moest sluiten.

Sinds de zomer van 2018 zit restaurant Julien langs de N9 in Lovendegem, amper een paar honderd meter van de grens met Gent. “Eerst als Bistro Julien”, zegt chef Davy. “Maar tijdens corona hadden we veel tijd om na te denken, en beseften we dat we richting een hoger niveau aan het groeien waren en maakten we er gewoon ‘Julien’ van. Met ook wel de hoogste beloning in ons achterhoofd: een ster. Zalig dat die er nu is.”

“Mijn ouders zijn varkenshouders. Het was elke middag kiezen tussen ofwel het eten klaarmaken ofwel verder in de stallen blijven werken, ik koos voor de keuken”

Davy Devlieghere

En dat na een week waarbij de zaak even noodgedwongen moest sluiten. “We waren een dag dicht na dat ongeval waarbij een schip een hoogspanningskabel lostrok”, zegt Davy. “Dat was net aan ons restaurant. Bij deze is die slechte week ferm goedgemaakt.”

Samen in de zaak

Davy runt de zaak met zijn partner Marie-Julie Haeck (28). “Ik studeerde vastgoed, maar mijn passie was altijd al eten en drinken”, zegt ze. “Sowieso wilden we het restaurant samen doen. Het is hard werken én als je zoiets niet met twee doet, dan loopt het misschien wel fout af als koppel.” Davy volgde wel hotelschool. “Van kleinsaf ben ik gebeten door koken”, vertelt hij.

“Mijn ouders zijn varkenshouders. Het was elke middag kiezen tussen ofwel het eten klaarmaken ofwel verder in de stallen blijven werken. Op mijn zevende wist ik al dat mijn plek over de middag in de keuken was en niet in de stallen. Toen zei ik voor de eerste keer dat ik kok zou worden. Vanaf ik dertien was, trok ik naar de hotelschool.”

Davy en Marie-Julie toen ze te horen kregen dat hun restaurant voortaan een ster heeft. Foto: BELGA

“De droom om ooit een ster te halen, kwam er toen ik op mijn zestiende een eerste stage deed bij Hof ter Eycken in Ninove. Een restaurant met één ster bij een zeer klassieke chef. Daar begon de Michelinkoorts. Daarna deed ik nog tien jaar ervaring op bij grote chefs zoals de Spaanse Martín Berasategui, Peter Goossens, Danny Horseele of Viki Geunes. Om dan in 2018 met Bistro Julien te beginnen.”

Van waar de naam Julien komt? “Het is geen verwijzing naar een specifiek persoon”, zegt het koppel. “Het is de naam die we leuk vonden voor onze bistro. Dus doopten we die zo. Ons eerste kindje. En nu heeft dat kindje een ster.”