DEINZE – In de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze zijn de aannemer, bouwheer en architect dinsdag veroordeeld voor het bouwen zonder definitieve bouwvergunning. “Er werd wetens en willens doorgewerkt, ook al was er geen vergunning”, aldus de rechter. De correctionele rechtbank legde de betrokkenen boetes op tot 60.000 euro. Intussen blijft Driespoort open zonder enige vergunning.
“De aannemer en de architect kunnen zich niet verschuilen achter zogezegde onwetendheid”, klonk het bij de rechter. “Zij moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen en erover waken dat de door hun uitgevoerde werken in regel zijn met de wet.” Dat ze wisten dat ze wettelijk niet in orde waren, blijkt uit mails die de aannemer naar de bouwheer stuurde. Daarin staat te lezen dat “alle boetes en eventuele kosten zouden doorgerekend worden.” Hij leefde dus in opdracht de wet niet na, en ging ermee akkoord volgens de rechter.
De correctionele rechtbank legt aannemer De Kortrijkse Toren een boete op van 60.000 euro. Zaakvoerder en bouwheer Hendrik D. kreeg een boete van 30.000 euro. Het architectenbureau, een onderaannemer en de respectievelijke zaakvoerders ervan kregen elk een boete van 12.000 euro opgelegd.
Mogelijke afbraak
Het juridisch steekspel rond Driespoort duurt intussen al zes jaar, het shoppingcenter zelf viert volgende maand haar vierde verjaardag. Toch is een eventueel bevel tot afbraak nog hangende. “Bij het plaatsbezoek in december 2018 werd ons medegedeeld dat er een nieuwe vergunningsaanvraag is ingediend”, aldus rechter Van den Berghe. Door deze regularisatieaanvraag kan de bouw mogelijk volledig in orde verklaard worden. Uitsluitsel hierover wordt pas tegen de zomer verwacht.
Geen enkele vergunning
Wat vaststaat is dat het hele complex Driespoort momenteel open is zonder enige vergunning, sinds de Raad voor Vergunningsbetwisting vorige maand besliste om alle vergunningen te vernietigen. Geen enkele van de eerder toegekende vergunningen bestaat nog of wordt geacht ooit te hebben bestaan. Het winkelcentrum bevindt zich hierdoor in een toestand van complete wetteloosheid. Bovendien is ook de uitbating ervan volledig onwettig.
Niet verzekerd
“Dit is ongezien”, zegt Stijn Van Hulle, de advocaat van een buurtbewoonster die klacht indiende tegen het project. “Als er morgen brand uitbreekt in het shoppingcenter, is de Stad de enige aansprakelijke. Heel dat complex wordt uitgebaat op haar grondgebied, maar juridisch gezien mocht dat complex er nooit zijn gebouwd en in een uitbating, verhuring of tewerkstelling compleet ongeldig.”
De gebouwen en werknemers van de Driespoort zijn dus niet langer verzekerd en eigenlijk mag er zelfs niet verhuurd of gewerkt worden op de site.