Nieuws Oost-Vlaanderen Risicorangschikking AON wijst op vrees voor reputatieschade

Risicorangschikking AON wijst op vrees voor reputatieschade

Risicorangschikking AON wijst op vrees voor reputatieschade

 Aon-Belgium-NVDe 5e editie van de tweejaarlijkse Global Risk Management Survey van risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon, die ook een kantoor heeft in Gent,  plaatst reputatie- en merkschade op de eerste plaats en verwijst het trage economische herstel na 3 edities naar de 2° plaats. Voor het eerst komen cyberrisico’s in de top 10. Ook de fysieke schade en wettelijke aansprakelijkheid zijn na jaren van afwezigheid terug te vinden in de top 10 van bedrijfsrisico’s.

Voor het eerst sinds 2009 wordt het trage economische herstel niet meer als belangrijkste internationale risico gezien. Dit werd van de troon gestoten door de vrees voor reputatie- en merkschade, wat niet verwonderlijk is als men de dagelijkse berichtgeving erop naslaat. De media-aandacht voor cyberincidenten, extreme weersomstandigheden, politieke onrust wakkert immers de vrees voor een onderbreking van de bedrijfsvoering, voor fysieke schade aan de bedrijfsgebouwen, voor politieke risico’s,…aan en logischerwijze dus ook voor schade aan het bedrijfsimago. Want in een tijdperk waar het nieuws binnen de 24 uur de ronde doet via de klassieke kanalen, versterkt door de sociale media, kan een bedrijfsreputatie na een crisis binnen enkele uren ondermijnd worden. Dit verklaart ook waarom cyberrisico’s van de 18° naar de 9° plaats stijgen, aldus Bart Goossens, Chief Commercial Officer Aon Risk Solutions : “Als een bedrijf bijvoorbeeld het slachtoffer wordt van een hacking en privacygevoelige informatie lekt, kan dit zware gevolgen hebben voor de reputatie van het bedrijf en zelfs leiden tot een bedrijfsonderbreking. De totale kosten van cybercriminaliteit wereldwijd worden geschat op bijna 100 miljard dollar per jaar”.

De onderlinge verbondenheid van risico’s maakt risicobeheersing steeds complexer. Organisaties doen er daarom goed aan om risico’s in een breder verband te zien en een integraal risicomanagementbeleid toe te passen. Het rapport noemt ook een aantal verborgen risico’s zoals politieke risico’s en terrorisme die tot nu toe onderschat worden.

 

 

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.