Rosa Merckx (98), voormalig directeur brouwerij Liefmans en eerste brouwmeesteres in België, is overleden

OUDENAARDE - Rosa Merckx is dinsdag op 98-jarige leeftijd overleden. Rosa Merckx is bekend als voormalig algemeen directeur van de brouwerij Liefmans in Oudenaarde en vooral ook als de eerste vrouwelijke brouwmeester in België.

Rosa Merckx, ook wel de grande dame van het Belgische bierlandschap genoemd, is dinsdag thuis overleden. Ze zou volgende maand 99 jaar geworden zijn. Rosa Merckx woonde naast de brouwerij Liefmans in de Aalststraat in Oudenaarde, de brouwerij waar ze in 1946 als secretaresse aan de slag ging.

Vanaf 1950 hielp ze de befaamde Liefmans Gouden Band op punt zetten. Daarmee werd ze tegelijkertijd de eerste vrouwelijke brouwmeester in België. In 1972 kreeg ze de algemene leiding van de brouwerij Liefmans in handen, na het overlijden van de eigenaar.

Toen Liefmans door de brouwerij Riva werd overgenomen, zette ze een stap terug. Maar in 2008 keerde ze terug naar Liefmans nadat de brouwerij door Duvel Moortgat werd overgenomen. Ze kwam er nog dagelijks over de vloer. “Om te proeven en om er mijn gedacht te zeggen”, zo zei ze daarover.

Profielfoto op etiket Liefmans Fruitesse

Wie Rosa Merckx zegt, zegt brouwerij Liefmans en omgekeerd. De laatste vijftien jaar van haar beroepscarrière, onder andere als brouwmeester en directeur, heeft ze de brouwerij Liefmans in leven gehouden.  “De dag dat Liefmans door Duvel Moortgat werd overgenomen, is één van de gelukkigste van mijn leven. Vanaf dan is het met Liefmans steil bergop gegaan”, onderstreepte ze.

Rosa Merckx was bijzonder fier op de Liefmans Gouden Band, die ze terecht als haar bier beschouwde. Haar werk en inzet voor Liefmans werd door Duvel Moortgat letterlijk in de kijker gezet. Op het etiket van Liefmans Fruitesse staat de profielfoto van Rosa Merckx, als erkenning voor haar jarenlange verdiensten. In 2014 kreeg Rosa Merckx de titel van Officier in de Kroonorde.