Nieuws Oost-Vlaanderen Salmonella ontdekt in grootste chocoladefabriek ter wereld: Callebaut legt productie in Wieze stil

Salmonella ontdekt in grootste chocoladefabriek ter wereld: Callebaut legt productie in Wieze stil

Foto Belga

Salmonella ontdekt in grootste chocoladefabriek ter wereld: Callebaut legt productie in Wieze stil

WIEZE – Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in de fabriek in Wieze (Lebbeke) – de grootste chocoladefabriek ter wereld – stilgelegd na de ontdekking van salmonella in een productielot. In Wieze werken 1.200 mensen, waarvan 600 in de fabriek zelf. Hoe lang de productie stil zal liggen, is niet bekend.

Op maandag 27 juni ontdekte Barry Callebaut een salmonellapositief productielot uit de site in Wieze. “De robuuste voedselveiligheidsprogramma’s zorgden ervoor dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron”, zegt het bedrijf.

Barry Callebaut bracht zelf het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) op de hoogte van het incident en legde als voorzorgsmaatregel alle chocoladeproductielijnen in Wieze stil. Alle producten die gemaakt werden sinds de test werden geblokkeerd.

Chocoladeverwerkers

In de fabriek wordt zowel vloeibare als vaste chocolade wordt gemaakt. Die gaat naar de verwerkers, dus niet rechtstreeks naar de consument. Barry Callebauts klantenbestand bestaat uit multinationals, nationale merkproducten en ambachtelijke gebruikers van chocolade. Europa en Noord-Amerika zijn daarbij de belangrijkste afzetmarkten, goed voor tweederde van de omzet.

Volgens woordvoerder Korneel Warlop zijn er geen aanwijzingen dat de chocolade tot bij de consument is geraakt. Uit voorzorg heeft het bedrijf alle klanten gecontacteerd en gevraagd om alle mogelijk verzonden producten te blokkeren. De chocoladeproductie in Wieze blijft tot nader order opgeschort.

Desinfectie

Momenteel bereiden de medewerkers zich voor om de site volledig schoon te maken. Barry Callebaut zal de tijd nemen om hoofdoorzaak van de besmetting op te sporen, en zal het FAVV op de hoogte houden tijdens dat proces.

“Wanneer dat succesvol is afgerond, zullen de productielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat het productieproces wordt hervat.” Hoe lang de productie stil zal liggen, kan het bedrijf niet zeggen. Ook het FAVV zal eerst groen licht moeten geven voor de heropstart.

In april moest chocoladebedrijf Ferrero zijn chocoladefabriek in Aarlen sluiten na een salmonellabesmetting. Pas in juni mocht de fabriek onder voorwaarden weer opstarten.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.