Samcon

Samcon uit Melle krijgt nieuwe eigenaar

MELLE – Samcon, gespecialiseerd in de toelevering van medische apparatuur aan ziekenhuizen, heeft met Antwerpenaar Laurent de Coster een nieuwe eigenaar. De bevlogen stichter Rudy Van Gijsel verkocht zijn aandelen omwille van de leeftijdsgrens. Hij blijft wel aan boord als adviesverlener en voor ad hoc opdrachten. 

Samcon is een verborgen pareltje in het Oost-Vlaamse ondernemerslandschap. Het voert op exclusieve basis voor de Benelux medische apparatuur in die wordt aangekocht bij vooral Europese topbedrijven. Het gaat om toestellen die rugklachten moeten helpen bestrijden, alsook apparaten voor handrevalidatie of voor het opnieuw leren stappen. Rudy Van Gijsel is met zijn uitgebreid aanbod ‘kind aan huis’ bij ziekenhuizen en sportmedische labo’s over heel Vlaanderen. Als distributeur is hij ook actief op de Nederlandse markt, waar zijn klanten eerder fysiotherapeuten of kinesisten zijn. 

Gezien de pensioenleeftijd naderde, zocht Rudy Van Gijsel al een tijdje een waardige opvolger en hij ging daarbij bepaald niet over één nacht ijs. Hij boog zich over tientallen kandidaturen. “Ik wilde vooral dat Samcon in goede handen terecht kwam, want een bedrijf is zoals je eigen kind”, aldus Van Gijsel. “Finaal ben ik bij Laurent de Coster terecht gekomen, en het klikte meteen tussen ons.”

Nieuwe groei

Antwerpenaar de Coster werkte de voorbije 15 jaar op kaderniveau bij ING en kent het ondernemerschap van thuis uit. “Het was al langer mijn droom om een eigen zaak te hebben, en ik keek al jaren uit naar een opportuniteit”, aldus de koper. “Met Samcon was de vonk er meteen, want het is een nichebedrijf met nog veel groeikansen. Ik denk onder meer aan het opvoeren van de salesinspanningen.”

Samcon is goed voor een omzet van circa 2,5 miljoen euro. De bemiddeling bij de verkoop werd waargenomen door het gespecialiseerde Kortrijkse kantoor OBA, dat overnames begeleidt. Jo Decoutere was namens OBA de dealmaker van dienst.