Sanofi heeft Ablynx helemaal binnen

GENT - De Franse farmareus Sanofi heeft het Gentse biotechbedrijf volledig in handen na het verstrijken van de squeeze-out procedure. De Gentse ontwikkelaar van medicijnen op basis van antilichamen van lama's is nu een integraal onderdeel van de Parijse farmareus. Sanofi lanceerde eerder dit jaar een overnamebod van 45 euro per aandeel. Dat waardeerde Ablynx op 3,9 miljard euro.

Door deze royale prijs gingen aandeelhouders massaal in op het bod en de Fransen kregen meer dan 95 procent van Ablynx in handen. Op 22 mei startte Sanofi daarop de squeeze-out procedure om de allerlaatste Ablynx-aandelen te kunnen bemachtigen. Tijdens die squeeze-our procedure werden nog 2,9 miljoen aandelen aangeboden.

De resterende aandelen worden automatisch overgedragen aan Sanofi. Deze aandeelhouders kunnen zich wel nog steeds wenden tot de Deposito- en Consignatiekas om de 45 euro per aandeel te ontvangen waar ze recht op hebben.

Sanofi krijgt kostbaar medicijn in handen

Het Franse Sanofi is een wereldwijd biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op de menselijke gezondheid. Ze voorkomen ziekten met vaccins, bieden innovatieve behandelingen om pijn te bestrijden en het lijden te verlichten. Sanofi verwerft met Ablynx een medicijn tegen de zeldzame bloedziekte TTP en enkele tientallen onderzoeksprogramma's naar andere geneesmiddelen.

Over Ablynx

Ablynx houdt zich voornamelijk bezig met de ontwikkeling van Nanobodies, gepatenteerde therapeutische eiwitten op basis van antilichaamfragmenten, die de voordelen van conventionele antilichaamgeneesmiddelen combineren met enkele kenmerken van kleinmoleculige geneesmiddelen. Het Gentse bedrijf is toegewijd aan het maken van nieuwe medicijnen die een echt verschil maken voor de samenleving.

Tegenwoordig heeft Ablynx meer dan 45 eigen en partnerprogramma's in ontwikkeling op verschillende therapeutische gebieden, waaronder ontsteking, hematologie, immuno-oncologie, oncologie en ademhalingsaandoeningen.

Het bedrijf heeft samenwerkingsverbanden met meerdere farmaceutische bedrijven, waaronder AbbVie uit Waver; Boehringer Ingelheim in Nederland; Eddingpharm en Merck & Co. uit de VS; Merck KGaA in Duitsland; Novo Nordisk uit Denemarken en het Japanse Taisho Pharmaceuticals.