Sauna Leeghof 2 Foto: MWM

Sauna Leeghof bestrijdt energiecrisis met extra zonnepanelen, warmtepompen en zonneboiler

BOEKHOUTE - Al bijna een jaar zijn Tom Ragaert (35) en Andy V.B. (38) de trotse zaakvoerders van privésauna Leeghof in de Graafjanstraat in Boekhoute. Toen ze als uitbaters van een wellnesszaak geconfronteerd werden met een torenhoge energierekening, besloten ze om te schakelen en trokken ze resoluut de kaart van de duurzaamheid. “Op zonnige dagen zijn we volledig energieonafhankelijk”, klinkt het enthousiast.

Na een tijd in Zomergem gewoond te hebben, betrokken Tom en Andy eind september vorig jaar hun nieuwe woning in de Graafjanstraat. Naast hun drukke jobs, ging het dynamische koppel meteen ook een extra uitdaging aan, want bij hun nieuwe woonst hoort ook Leeghof, een prachtige wellnesszaak met stoomcabine, infraroodsauna, verwarmd openluchtzwembad, overdekte whirlpool en kelosauna.

“Van bij het begin liepen de zaken goed”, vertelt Andy. “Maar toen we aan het begin van de oorlog in Oekraïne plots te maken kregen met enorm hoge energiefacturen schrokken we ons toch wel een hoedje. Eerst dachten we dat het wel zou meevallen en dat de prijzen na verloop van tijd weer zouden dalen, maar dat bleek niet het geval. Onze gasfactuur liep op tot 1.600 euro per maand en die voor elektriciteit bedroeg 1.000 euro, samen goed voor 2.600 euro energiekosten per maand. In mei bedroeg onze tussentijdse afrekening zelfs 5.500 euro.”

 

Klanten niet de dupe

“Om er met de huidige energiekosten voor te zorgen dat onze klanten niet de dupe worden, we niet aan kwaliteit willen inbinden en onze zaak rendabel willen houden, besloten we actie te ondernemen en massaal te investeren in duurzaamheid”, zegt Andy, terwijl hij trots de app toont die de prestaties van hun energiesystemen weergeeft.

“Naast de 20 zonnepanelen die reeds op ons dak lagen, installeerden we 23 superrendabele zonnepanelen van de nieuwste generatie, een zonneboiler met een capaciteit van duizend liter die zorgt voor warm water voor de douches en vloerverwarming en twee extreem energiezuinige Digipool ® zwembadwarmtepompen, waarmee we in vergelijking met gas of mazout 75 procent besparen. Deze warmtepompen zullen in de winter eveneens het zwembad en de spa verwarmen. Ook onze batterij van 16 kW, die nog eens kan uitgebreid worden met 16 kW, bespaart ons heel wat energiekosten. Door al onze investeringen is ons gasverbruik nog een tiende van wat het geweest is.”

Energiezuinig huisreglement

Tom en Andy nemen ook hun klanten mee in hun energiezuinige verhaal. Zo plaatsten ze op hun website de rubriek duurzaamheid. “Op termijn zijn we van plan om voor onze wellnesszaak een energiezuinig huisreglement uit te werken, waarin we klanten oproepen om na gebruik het zwembad af te sluiten en na gebruik van de whirlpool het water naar onze ondergrondse tank te latenstromen, waar het warm blijft en gezuiverd wordt”, klinkt het enthousiast.

Meer info op www.leeghof.be