De sectorfederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, essenscia vlaanderen, lanceerde op 1 september bij BASF Antwerpen het proefproject duaal leren in de studierichting Chemische Procestechnieken. Bij deze nieuwe onderwijsvorm vindt meer dan de helft van de lestijd plaats op de werkvloer. Het pilootproject loopt in samenwerking met drie Vlaamse scholen en twaalf chemiebedrijven. Samen met ministers Hilde Crevits en Philippe Muyters beleefden een dertigtal leerlingen hun eerste schooldag in een chemiebedrijf.
De Vlaamse regering selecteerde de Se-n-Se-opleiding Chemische Procestechnieken als een van de studierichtingen die vanaf dit schooljaar starten met duaal leren. Chemische Procestechnieken is een theoretische en praktijkgerichte opleiding in het 7de jaar TSO (Secundair na Secundair) die leerlingen voorbereidt op het beroep van procesoperator, een veelgevraagd profiel in de chemiesector. Deze studierichting biedt dan ook heel wat kansen op de arbeidsmarkt en zag het aantal leerlingen op enkele jaren tijd meer dan verdrievoudigen.
In nauwe samenwerking met de scholen Don Bosco Haacht, PITO Stabroek en Sint-Carolus Sint-Niklaas, chemiebedrijven BASF en Monsanto, de Talentenfabriek en het sectorale vormingsfonds Co-valent ontwikkelde essenscia vlaanderen een lesprogramma met aangepast cursusmateriaal voor duaal leren in Chemische Procestechnieken. De klemtoon ligt hierbij vooral op leren op de werkvloer met een intensieve training van anderhalve week in het opleidingscentrum ACTA en drie doorgedreven stages van in totaal 15 weken bij een chemiebedrijf: de onderneming als klaslokaal. De leerlingen kunnen zo de leerstof toepassen binnen een hoogtechnologische en realistische werkomgeving waarbij ze aangepaste arbeidsattitudes verwerven.
“Dankzij de praktijkgerichte aanpak bij duaal leren ervaren jongeren op een intensieve manier wat de job van procesoperator precies inhoudt, zodat ze na hun opleiding goed voorbereid zijn om bij een chemiebedrijf aan de slag te gaan. Dit is dus een win-winsituatie voor de scholen, de leerlingen en de ondernemingen. Het is een goede zaak dat onderwijs en bedrijfswereld de handen in elkaar slaan om opleidingen zo goed mogelijk te laten aansluiten op de noden van de arbeidsmarkt”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen.