Nieuws Oost-Vlaanderen Sector chemie en life sciences zet innovatie centraal in sociaal overleg

Sector chemie en life sciences zet innovatie centraal in sociaal overleg

Sector chemie en life sciences zet innovatie centraal in sociaal overleg

00000000000essenscia_logoEssenscia, de federatie van de bedrijven die actief zijn in de chemie, kunststoffen en life sciences- met heel wat bedrijven die zich in Oost-Vlaanderen bevinden -, is de eerste industriële sector die met de sociale partners een collectieve arbeidsovereenkomst inzake innovatie en structurele transformatie afsluit

De sector van de chemie en life sciences ondertekent op 18 februari 2015 een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) inzake innovatie en structurele transformatie. De sector speelt hiermee een voortrekkersrol, want het is de eerste overeenkomst van dit type dat tussen een industriële sector en de vakbonden gesloten wordt.

Aangezien innovatie in het DNA van de sector zit, sluiten gesprekken met de vakbonden over innovatie en structurele transformatie perfect aan bij de opdracht van essenscia. “We zijn erg blij dat de vakbonden unaniem erkennen dat innovatie van cruciaal belang is voor de groei en dat ze samen met ons de uitdaging willen aangaan”, verklaart Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia.

De sectorovereenkomst voorziet gesprekken over 7 concrete punten:

1) De innovatiecapaciteit van de sector.
2) Het belang van steunmaatregelen van de overheid ten gunste van innovatie en structurele transformatie.
3) De R&D-investeringen in de sector en de impact ervan op productie en werkgelegenheid.
4) De stand van zaken van de competenties die de huidige en toekomstige medewerkers hebben op het vlak van innovatie.
5) De versterking van het belang van innovatie in het sociaal overleg.
6) De promotie van innovatie bij het grote publiek en de optimalisering van het ‘go to market’-proces.
7) De arbeidsorganisatie als instrument voor duurzaam werken en een betere concurrentiepositie.

“We willen met de vakbonden een ruim debat aangaan over zowel de product- en procesinnovaties als over vernieuwing in de arbeidsorganisatie. Deze conventie biedt een opportuniteit om met alle sociale partners (arbeiders en bedienden) de concurrentiekracht van de Belgische chemische en life sciences industrie optimaal te verbinden met de werkgelegenheid. Deze collectieve overeenkomst biedt ons de kans een vernieuwende sociale dialoog aan te gaan,” besluit Koen Laenens, directeur sociaal beleid van essenscia.

 

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.