Nieuws Oost-Vlaanderen Securitas wil drones inzetten voor bewakingsopdrachten

Securitas wil drones inzetten voor bewakingsopdrachten

Securitas wil drones inzetten voor bewakingsopdrachten

00000000secyuSecuritas België, met een vestiging voor Oost- en West-Vlaanderen in Tielt, maakt plannen om drones in te zetten voor bewakingsopdrachten, bijvoorbeeld bij grote evenementen of op risicovolle sites zoals chemische industriezones. Dat de toestellen een grote meerwaarde kunnen zijn bij bewakingsopdrachten, bleek uit recent onderzoek van Securitas Frankrijk. Ook in België worden stappen ondernomen om de toepassingsmogelijkheden van drones in kaart te brengen. Momenteel bestaan er in ons land wetgevende bepalingen die het professioneel gebruik van drones sterk beperken.

De bewakingsfirma Securitas, marktleider in de Belgische bewakingssector, gelooft dat het gebruik van drones zal bijdragen tot de kwaliteit en inzetbaarheid van haar diensten. De mogelijkheid om evenementen of sites vanuit de lucht te monitoren, zou een grote hulp zijn bij bewakingsopdrachten. De toestellen kunnen bovendien bijdragen tot de veiligheid van de agenten tijdens de bewaking van risicovolle plaatsen. Gerrit Bellon, Legal, Risk & Public Affairs Director bij Securitas, verklaart: “Drones kunnen zo bijvoorbeeld op basis van GPS-gegevens volledig autonoom rondvliegen in gevaarlijke chemische industriezones. Zo kunnen ze minieme gaslekken in pijpleidingen ontdekken, terwijl bewakingsagenten op een veilige afstand kunnen blijven.”

De Franse tak van Securitas voerde zopas testen uit, waaruit blijkt dat drones een grote meerwaarde kunnen leveren in de bewakingssector. Zo bestaat er bijvoorbeeld een mogelijkheid om extra sensoren aan een drone toe te voegen, zoals een thermische camera waardoor de toestellen ‘s nachts zonder problemen verdachte activiteiten kunnen detecteren. Maar ze kunnen ook zorgen voor extra bewaking op grote evenementen, zoals festivals en optochten.

Het Franse onderzoek zette Securitas België er toe aan om ook in ons land te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van het gebruik van drones. In oktober 2014 werd zo op vraag van het Vlaams Agentschap Ondernemen het consortium Ansecur opgericht. Dat is een platform waar verschillende bewakingsbedrijven en kenniscentra samenwerken om te bekijken voor welke opdrachten drones kunnen ingezet worden voor de bewaking.

In België is het commercieel gebruik van drones echter nog steeds verboden. Ons land loopt daarmee achter op onze buurlanden, waar het gebruik van drones voor commerciële doeleinden al toegestaan is. Het probleem in ons land is dat de drones aan de privacywet zijn onderworpen, omdat ze personengegevens verzamelen. Gefilmde personen moeten daardoor weten dat ze gefilmd worden, door wie en voor welke doeleinden. De beelden mogen slechts gebruikt worden voor één bepaald doel en het gebruik van het toestel moet gemeld worden bij de privacycommissie. Bovendien stelt de camerawetgeving ook nog eens dat de gefilmde personen toestemming moeten geven om gefilmd te worden.

Securitas benadrukt dat ze de privacy van de burgers hoog in het vaandel draagt. Gerrit Bellon: “We willen met het gebruik van drones geen afbreuk doen aan de privacy van de burgers. Daarom moet de wetgeving aangepast worden aan de technologische ontwikkelingen zonder daarmee de privacy te schenden.”

Drones gebruiken is momenteel ook sterk beperkt vanwege de regelgeving rond het gebruik van het luchtruim. Wel wordt in België gewerkt aan een nieuw wetgevend kader, wat het commercieel gebruik van drones makkelijker moet maken. Vandaag echter moeten drones steeds vertrekken vanop een terrein dat erkend is door het DGLV (directoraat-generaal Luchtvaart). Daarnaast mogen ze maximaal op 120 meter hoogte vliegen en enkel in een omtrek van 400 meter van het vertrekpunt. En dan moeten ze ook nog eens 200 meter afstand bewaren van alle bebouwing.

Securitas zet nadrukkelijk in op nieuwe technologieën in de bewakingssector om te komen tot betere en meer budgetvriendelijke oplossingen. Securitas biedt momenteel al volop oplossingen aan die gebaseerd zijn op intelligente camerasystemen. Die systemen detecteren verdachte situaties en geven hen door aan de meldkamer van Securitas, die dan van op afstand kan ingrijpen

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.