Sierteler Boterdaele Erik: sterk ondernemerschap in moeilijke sector

123boterdaele

De 41ste jaarvergadering van de beroepsvereniging voor Vlaamse sierteelt en groenvoorziening AVBS, vond op zaterdag 13 december plaats in de Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen te Gent. Via verhalen  over ondernemerschap uit verschillendende sectoren en een reactie daarop vanwege minister Joke Schauvliege kwam ook het ondernemerschap in de land- en tuinbouw aan bod. En AVBS maakte ook bkend dat Boterdaele Erik bvba is uitgeroepen tot sierteler van het jaar en zich op die manier de vertegenwoordiger mag noemen van het Vlaamse sierteeltondernemerschap.

Na een zeer moeilijk 2013, bleef ook 2014 voor de sierteelt ondanks een zonnig voorjaar onder de verwachtingen. De areaal- en productiecijfers tonen alvast de dalende trend voor de bloemisterij en een stagnatie voor de boomkwekerij. Ook de tewerkstelling in de productiesector leed daaronder.  “Gelukkig blijft de sector tuinaanleg evolueren in de richting van meer mbedrijven en meer tewerkstelling”, verklaarde Filip Goossens, voorzitter van AVBS. Hij sprak ook de hoop uit dat het in 2015 voor alle bedrijven uit de sierteelt en de groenvoorziening  tot een kentering in positieve zin zal komen.

Met de wedstrijd Sierteler van het Jaar, bekroonde AVBS in 2014 opnieuw een ondernemer uit de sector die er als ambassadeur voor kan fungeren.  Er waren drie genomineerden:  Boomkwekerijen Geert Rogge uit Ruiselede, plantenkwekerij Goossens Raf uit Moerbeke en, sierplantenkweker Boterdaele Erik bvba uit Wetteren, die zich op een oppervlakte van 3,5 hectaren focust op het kweken van diverse planten in pot.

Een onafhankelijke jury bekroonde dat laatste bedrijf  en wees daarbij op zijn compleet ondernemerschap van product tot markt. Doorslaggevende argumenten voor de jury waren de weldoordachte bedrijfsontwikkeling met oog voor de toekomst, een in het oog springende merkenstrategie en samenwerking in marktbenadering, een mooie integratie van competentiewaardering in het personeelsbeleid en oog voor duurzaamheid in het productieproces. Met dit alles kwam een geloof in de eigen sterke punten naar voor in tijden waarin de sector gemiddeld misschien anders denkt over zichzelf. Tegelijk benadrukte de jury echter ook dat de twee verliezende finalisten ook sterke vertegenwoordigers zijn van het Vlaamse creatieve ondernemerschap. Boomkwekerijen Geert Rogge als dé duurzaamheidsvertegenwoordiger en toonbeeld van een evenwichtige bedrijfsvoering en Goossens Raf bvba als pure ondernemer die er in geslaagd was een eigen niche voor zijn producten te ontwikkelen. Stuk voor stuk geven deze ondernemers net als hun collega's uit de sector blijk van creativiteit en doorzettingsvermogen om ook in moeilijke tijden hard te blijven werken en ervoor te zorgen dat die sierteeltsector een belangrijke werkgever blijft.