Nieuws Oost-Vlaanderen Sirris investeert ruim 20 miljoen in kennis en hoogtechnologische infrastructuur

Sirris investeert ruim 20 miljoen in kennis en hoogtechnologische infrastructuur

Sirris investeert ruim 20 miljoen in kennis en hoogtechnologische infrastructuur

GENT – 1.300 Belgische technologiebedrijven hebben de afgelopen jaren ingezet op innovatie. Bedrijven die dit samen met Sirris deden, creëerden 12% meer toegevoegde waarde dan hun sectorgenoten, goed voor zo’n 1,5 miljard euro extra aan de Belgische economie. Sirris investeert jaarlijks meer dan 20 miljoen euro in kennis en hoogtechnologische infrastructuur om bedrijven te helpen bij hun innovatie en digitalisering.

Sirris is het collectief centrum van de Belgische technologische industrie, opgericht in 1949 door Agoria. Meer dan 150 hooggekwalificeerde ingenieurs, wetenschappers en technici staan bedrijven bij in het invoeren van technologische innovaties. Zij gaan daarvoor ter plaatse, geven technologisch advies, starten innovatietrajecten en begeleiden deze tot bij de implementatie. Toch is er nog heel wat werk aan de winkel zeggen ze.

België haalt geen Europese top vijf

België behoort op vlak van innovatie en digitalisering niet meer tot de Europese of wereldwijde top. In de jongste Digital Economy and Society Index (DESI) prijkt ons land maar op de achtste plaats in Europa. De ambitie voor ons land moet hoger liggen als we onze welvaart willen behouden.

“We moeten als land de Europese top vijf bereiken als het gaat om innovatie. Hetzelfde niveau als Duitsland halen is mogelijk. Er is hoop, want volgens het European Innovation Scoreboard doen we het op sommige vlakken reeds zeer goed: onze kmo’s zijn Europees kampioen qua innovatie van producten en processen. We doen het daar dubbel zo goed als het Europese gemiddelde. Als we verder kijken naar onze innovatieve kmo’s die samenwerken met derde partijen moeten we enkel het Verenigd Koninkrijk voorlaten”, zegt Herman Derache, Managing Director bij Sirris.

12% meer toegevoegde waarde en hogere tewerkstelling

Sirris vergeleek, op basis van cijfers van Agoria, de economische prestaties van de bedrijven die ze de laatste drie jaar hielp te innoveren met de gehele technologische industrie. Conclusie: ondernemingen die samenwerken en innoveren, doen het opmerkelijk beter dan hun sectorgenoten.

Niet alleen dragen ze meer dan 12% extra bij aan de Belgische economie gemeten in toegevoegde waarde ten opzichte van het gemiddelde. Ook op vlak van tewerkstelling en omzet scoren ze beter omdat zij dankzij technologie en innovatie hun producten, hun processen en zelfs hun businessmodel klaarmaken voor de toekomst.

Sirris ambieert groei van 10% komende 3 jaar

De aanpak van Sirris is om Belgische bedrijven te helpen hun innovaties vorm te geven en deze in een industriële omgeving uit te testen en zo de slaagkansen ervan te vergroten. Zelf investeert Sirris jaarlijks meer dan 20 miljoen euro in kennis, expertise en hoogtechnologische infrastructuur. Om de bedrijven nog sterker te ondersteunen in de huidige context, rolt Sirris bovendien de komende jaren een plan uit om nieuwe diensten te ontwikkelen. Het gaat concreet om een groeiplan van 10%.

“Vandaag worden bedrijven overweldigd door snel veranderende trends, een veelheid van nieuwe technologische ontwikkelingen en snelle evoluties in de noden van hun klanten. Sirris helpt ondernemingen de uitdagingen op vlak van innovatie concreet te maken, weg van de hypes. We begeleiden bedrijven om te innoveren op basis van wat vandaag praktisch mogelijk is”, aldus Herman Derache.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.