Afbeelding1 Sharon Duyvejonck en Stefan Van Kerschaever met hun prijsbeesten. Foto mye

Slagerskoppel valt met charcuterie in de prijzen op Europese wedstrijd

MALDEGEM - Op een Europese slagerswedstrijd in Nederland sleept de Maldegemse beenhouwerij en traiteurzaak Authentiek maar liefst acht medailles in de wacht, waaronder drie gouden exemplaren. En dat voor de eerste deelname ooit aan een wedstrijd. “Niet slecht voor een eenvoudig beenhouwerke”, lacht zaakvoerster Sharon Duyvejonck (34).

De wedstrijd vond plaats in Eindhoven onder de vleugels van de Nederlandse tak van de Franse Confrérie des Chevaliers du Goûte Andouille de Jargeau. Oorspronkelijk opgericht om de reputatie en kwaliteit van de Andouille-worst naar een hoger niveau te tillen, begon de Nederlandse afdeling vakwedstrijden te organiseren voor ambachtelijke slagers uit Europa. De Maldegemse slagerij Authentiek rijfde op de laatste editie de prijzen binnen.

“We hebben goud gewonnen voor onze bierpaté, voor de grillworst met kaas en nog voor onze porchetta. Zilver kregen we voor de huisgemaakte chorizo en de kippengrillworst. Tenslotte was er nog brons voor de parmasalami, de Italiaanse boerenham en ons mediterraans noothammetje”, glundert Sharon, die samen met haar man Stefan Van Kerschaever (50) de zaak bestiert.

Het is de eerste maal dat de beenhouwerij deelneemt aan een wedstrijd en het is er meteen boenk op. “Mijn man verklaarde mij gek toen ik zei dat ik wou deelnemen. Maar het is toch niet slecht gedaan voor een eenvoudig beenhouwerke”, lacht ze.

“Kortere keten bestaat niet”

In 2015 ging de deur van Authentiek aan de Krommewege in Maldegem open. “We zijn letterlijk uit het niets gestart”, zegt Sharon. “Aan onze garage hebben we een atelier gebouwd. Mensen begrepen dat niet. Waarom neem je niks over in plaats van zelf iets uit de grond te stampen? Waarom bouw je je zaak achteraan en niet in je huis vooraan, zodat mensen niet op je oprit moeten rijden? Maar wij geloofden er in”, klinkt het.

Toch was de sprong naar een eigen zaak niet vanzelfsprekend. “Voordien was Stefan zelfstandig uitbeender, ik was actief als leerkracht lichamelijk opvoeding. Ik schoolde mij om tot kok en stopte als leerkracht. Mijn man neemt het slagersgedeelte voor zijn rekening en ik focus me op onze traiteurdienst. Wij selecteren de dieren bij de boer en we versnijden alles zelf. Een nog kortere keten, kan niet”, besluit ze.