P1040297

SMO heeft diervriendelijke oplossing voor kippenkwekerijen

EEKLO - De schrijnende beelden die dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidde over de werkwijze in sommige kippenkwekerijen in Vlaanderen zijn ook de Eeklose ondernemer Sander Mollet niet ontgaan: “Ik heb al vijftien jaar een diervriendelijke oplossing.”

Twee dagen geleden plaatste Animal Rights een filmpje op het net waarop te zien is hoe bij de vangst kippen geschopt worden, kuikens onder containers terechtkomen en de dieren in veel te kleine kooien worden gestopt. Een medewerker die undercover in verschillende kippenkwekerijen werkte wist de shockerende taferelen vast te leggen.

“Toen ik het filmpje zag, herkende ik de situatie meteen. Dat zijn nochtans zaken die echt niet hoeven te gebeuren”, zegt Sander Mollet, zaakvoerder van machinebouwbedrijf SMO uit Eeklo. “Wij bedachten vijftien jaar geleden al een diervriendelijke oplossing voor het kippenvangprobleem, maar tot nog toe wordt onze kipmobiel nog nergens ingezet.”

Kippenvanger op zijn vijftiende

Eigenlijk stond het in de sterren geschreven dat Sander Mollet machinebouwer zou worden. “Mijn moeder vertelde dat ik als kind op mijn bed zat en ervoor gezorgd had dat ik met 1 touw alle gordijnen in 1 keer kon openen”, zegt Sander. “Al van jongs af aan werkte ik heel graag en was ik geïntrigeerd over hoe ik dingen vlugger en efficiënter kon laten vooruitgaan. Zo hielp ik sinds mijn vijftiende bij een kippenkwekerij met het vangen van kippen. Om het vangen vlugger te laten verlopen, bedacht ik toen de Pocos, een volautomatische kippenvangmachine.”

Geen investeerders

SMO bestaat iets meer dan vijftien jaar en de allereerste machine die er in eigen beheer werd ontwikkeld, was de kippenvangmachine. “We kregen voor het project wat overheidssubsidies, maar hebben het na enkele jaren toch moeten stopzetten", herinnert Sander zich. "Het werd niet rendabel en ik vond geen investeerders bereid om de ontwikkeling van de machine te sponsoren. Men wilde achteraf wel machines kopen, maar vooraf investeren zat er niet in. Ik voelde ook dat een doorsnee kippenboer geen noodzaak zag om anders te beginnen vangen. We hadden zelfs een totaalconcept klaar om ook het vervoeren van de kippen naar het slachthuis anders aan te pakken. Maar het werd niet concreet en als jong bedrijf waren we genoodzaakt te focussen op de projecten die wél rendabel waren.”

 

On hold

Sander Mollet heeft het project on hold gezet, maar niet afgevoerd. De kippenvangmachine bestaat nog altijd, zij het gedemonteerd, bij het bedrijf in Nieuwendorpe. “In feite was ik aan het wachten op een moment zoals dit om opnieuw met de machine naar buiten te komen. Misschien is de tijd er nu wél rijp voor”, vraagt hij zich luidop af. “We zijn bereid om dit concept weer op te starten, mocht er nu wél interesse zijn. Investeerders mogen er... als de kippen bij zijn.”

Uitvindingen SMO oogsten internationale lof

SMO ontwikkelt machines op maat voor allerhande bedrijven wereldwijd. Enkele klanten op hun palmares zijn onder andere Volvo, Audi, Coca-Cola, Philips, Daikin, Lotus Bakeries, Conteyor en Ontex. Naast machines op maat beschikt de firma ook reeds over een heleboel patenten. De satémachine, hamburgervormer en gehaktballenmachine Pintro, de Wiwam (‘Weighing, Imaging & Watering Machines for Scientific research’), de GreenGen (een compacte micro- warmtekrachtkoppeling op houtpellets) en de Diamond wire saw voor Hilti zijn stuk voor stuk machines waarmee SMO internationale lof oogstte.