Jef en Andy 1

Sociale onderneming Mo-Cyclette opent tweede vestiging na een jaar

LOKEREN/EKSAARDE - Vanaf maandag 18 januari kunnen de inwoners van Eksaarde opnieuw naar een fietsenmaker in eigen dorp. Mo-Cyclette opent er, na de locatie aan het Lokerse Stationsplein, een tweede vestiging. “En daar is nood aan”, vertelt directeur Jo De Niel. “Bovendien is er niet zoveel sociale tewerkstelling in dorpen te vinden, eerder in de steden. Het is fijn dat alles samenvalt in dit project.”

In december 2019 opende de eerste fietswerkplaats in Lokeren. De focus ligt op fietsen herstellen en onderhouden, maar je kan ook een fiets kopen of huren. “We trekken volop de kaart van duurzaamheid. De fietsen van onze klanten willen we zo lang mogelijk in topconditie houden”, aldus De Niel. Daarnaast biedt Mo-Cyclette ook second life-fietsen aan: fietsen die van de schroothoop gered worden en een totale opwaardering krijgen. Uiteraard zijn àlle soorten fietsen hier welkom.

De aanspreekpunten

“We merken dat er in Eksaarde nood is aan een fietsenmaker. Iedereen is nieuwsgierig en velen piepen al eens binnen in onze werkplaats”, zegt Andy Van Exaerde, een van de gezichten van de nieuwe vestiging mét een toepasselijke achternaam. “Ik hou van deze nieuwe uitdaging en kijk er zelf naar uit”, vertelt hij enthousiast. Andy werkt al 6 jaar bij Mo-Clean en sleutelt zelfs al langer aan fietsen. Een ander gezicht dat de Gezôardeneirs zullen zien is dat van Jef Jonckers. Hij studeerde af als industrieel ingenieur en maakte onlangs een carrièreswitch. “Ik werk liever met mijn handen, en met producten die langer meegaan. Ik hou ervan om iets oud in nieuwstaat te brengen.”

Sociale onderneming

De missie van Mo-Clean, het moederbedrijf van Mo-Cyclette, is om extra jobs voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te creëren in de sociale economie. “Iedereen verdient een kans. Andy is een prachtig voorbeeld van hoe je je kan opwerken. In een goede setting groeien mensen en komen ze verder dan je denkt”, zegt De Niel. “Sterk opgeleide mensen vormen hier een team op gelijkwaardige basis.”

Midden in het dorp

De nieuwe werkplaats huist in een deel van het gebouw van UMU, het project dat Sven Bullaert net opstartte. Je vindt Mo-Cyclette in de Armand De Vosstraat, op enkele meters van het fietspad tussen Lokeren en Moerbeke-Waas. “We waren gecharmeerd door Sven zijn project en ideeën en onze visies sloten op elkaar aan. Er is vaak nood aan bruisende ontmoetingsplekken in landelijke gemeenten, en plekken voor sociale tewerkstelling vind je ook niet vaak in dorpen”, aldus De Niel.

Openingsuren

De vestiging in Eksaarde zal open zijn op maandag, woensdag en vrijdag van 9 tot 17 uur. Afhankelijk van de vraag kunnen de openingsuren nog wijzigen. “Als we merken dat de fietswerkplaats hier boomt, dan schakelen we een tandje bij en zullen we meer open zijn”, legt Jef uit. Meer info over Mo-Cyclette vind je op www.mocyclette.be.