SODA-attesten bewijzen dat jeugd wel goede attitude heeft om te werken

aaaaaasoda

Op 19 mei publiceerde ManpowerGroup voor de tiende keer de resultaten van zijn jaarlijkse enquête naar het tekort aan talent. De HR-expert bevroeg bijna 42.000 werkgevers uit 42 landen en gebieden, waaronder 751 in België. De aanhoudende crisis onderdrukte tot nu toe het tekort. Nu de economische groei langzaam aantrekt, laat het tekort aan geschikte medewerkers zich opnieuw harder voelen bij 24% van de Belgische werkgevers. Er lijkt op de arbeidsmarkt maar geen oplossing te worden gevonden voor de paradox tussen enerzijds de blijven hoge werkloosheidsgraad en anderzijds de moeilijke zoektocht van bedrijven naar geschikte krachten.

In vergelijking met vorig jaar hebben meer werkgevers in de drie gewesten het moeilijk om hun vacatures in te vullen: Vlaanderen 26% (dat is 14 procentpunten meer dan in 2014), Brussel 26% (plus 9 punten) en Wallonië 18% (plus 9 punten).

In de drie gewesten voeren de geschoolde arbeiders de lijst aan. Andere schaarse profielen zijn, in volgorde op nationaal niveau: de commerciële profielen, technici, boekhouders en financiële profielen en chauffeurs.

Onvoldoende technische vaardigheden (51%), gebrek aan (of zelfs helemaal geen) beschikbare kandidaten (35%), gebrek aan ervaring (27%), te weinig inzetbaar of niet de juiste soft skills (17%) zijn de belangrijkste oorzaken waarom de Belgische werkgevers hun vacatures moeilijk krijgen ingevuld. Ook het gebrek aan de juiste attitude blijkt vaak een probleem.

Drie Oost-Vlaamse scholen - PTI  Zottegem, PIVA Oudenaarde en PHTI Gent - wilden daar iets aan doen en stapten vorig jaar als pilootscholen van het Oost-Vlaams Provinciaal Onderwijs in het SODA-project  dat de brug moet leggen tussen het onderwijs en de werkvloer. Het concept werd in 2012 door GO! technisch atheneum MoBi uit Gent ontwikkeld voor hun opleidingen naar knelpuntberoepen. SODA staat voor Stiptheid, Orde, Discipline en Attitude, vier kwaliteiten waarmee afgestudeerde leerlingen van het secundair onderwijs een extra troef in handen hebben. Niet alleen voor hun verdere professionele vorming, maar ook bij het op zoek gaan naar vakantiejobs en bij het solliciteren naar een betrekking in het bedrijfsleven.

Ruim tweehonderd leerlingen van de drie genoemde Oost-Vlaamse provinciale scholen krijgen hun SODA-attest uitgereikt tijdens een plechtige proclamatie op 20 mei om 19 uur in de banketzaal van het provinciehuis in de Gouvernementstraat 1 in Gent.

De laureaten bewezen dit schooljaar stuk voor stuk hoog te scoren op het vlak van professionele ingesteldheid en verantwoordelijkheidszin. Ze werden door hun lerarenkorps en begeleiders permanent geëvalueerd op de kwaliteiten stiptheid, orde, discipline en attitude binnen het schoolleven.

"De hoge scores in het SODA-traject zijn voor de leerlingen een extra middel om hun positief gedrag en hun motivatie kenbaar te maken aan de buitenwereld," aldus gedeputeerde Peter Hertog, bevoegd voor onderwijs. "Werkgevers kijken reikhalzend uit naar kandidaten die behalve hun vakkennis en vaardigheden dit extra kwaliteitslabel kunnen voorleggen."