Afbeelding1 Foto Veolia

Sorteerlijn in Gentse haven leidt 21.000 ton bedrijfsafval naar recyclage

GENT - Afvalbedrijf Veolia heeft donderdag in de haven een nieuwe sorteerlijn geopend. Bedrijfsafval dat nog van nut kan zijn, wordt er gerecupereerd om te recycleren tot nieuwe grondstoffen.

Een hoogtechnologisch sorteerproces – Veolia heeft er 12 miljoen euro in geïnvesteerd – moet de totale afvalberg met 35 procent verminderen, elk jaar goed voor zowat 21.000 ton.

Het gaat over niet-gevaarlijk afval zoals papier en karton, harde plastics, plastic folies, hout en metaal. Maar ook minder voor de hand liggende afvalstromen als matrassen en piepschuim worden gered van de verbrandingsoven. Doorheen de sorteerlijn worden de resten magnetisch aangetrokken, gescand, gezeefd en zorgen mechanische en optische scheidingtools voor een zuivere afvalstroom.

Die worden naar verwerkers gebracht die ze kunnen recycleren tot nieuwe grondstoffen. Dat gebeurt zoveel mogelijk lokaal, om de milieuwinst te maximaliseren. Er worden twintig mensen tewerkgesteld langs de nieuwe sorteerlijn.

“Gent is aan het uitgroeien tot dé hub voor circulaire economie”, vertelt burgemeester Mathias De Clercq. “We maken samen met onze ondernemers werk van een klimaatneutrale stad en haven.”