Staalfabrikant ArcelorMittal krijgt boete Foto: REUTERS

Staalfabrikant ArcelorMittal krijgt boete van 20.000 euro nadat arbeiders zware brandwonden oplopen

De Gentse rechtbank heeft ArcelorMittal woensdag veroordeeld voor een ongeval waarbij twee arbeiders zware brandwonden opliepen. De staalfabrikant heeft beide mannen al schadeloos gesteld, maar betwistte zijn strafrechtelijke aansprakelijkheid. Tevergeefs: het bedrijf had het ongeval kunnen vermijden, zegt de rechter.

Het arbeidsongeval bij de staalfabrikant in de Gentse haven dateert van september 2017. De twee arbeiders waren die bewuste dag in opdracht van een externe firma bezig met het onderhoud van een convertor. Daarin wordt ruwijzer omgezet in vloeibaar staal door zuivere zuurstof te blazen op het ruwijzerbad.

Nalatig

Daarbij liep het fout en de arbeiders kregen kokend water over zich heen. Beide mannen hadden zware brandwonden. Zeven jaar later kwam het tot een veroordeling. Het arbeidsauditoraat vervolgde ArcelorMittal omdat het bedrijf nalatig zou zijn geweest en het ongeval had kunnen worden vermeden.

“Er zat nog water in de convertor tijdens het onderhoud en het toerental van de ventilator die voor afkoeling moest zorgen, was te laag”, klonk het tijdens de behandeling van de zaak. “Dat is geen nalatigheid van de werknemers, dat zijn structurele fouten van het bedrijf.”

Veiligheidsmaatregelen

De staalfabrikant trof met beide arbeiders een regeling voor een schadevergoeding, maar betwistte de strafrechtelijke aansprakelijkheid. ArcelorMittal hield vol dat de geldende veiligheidsmaatregelen correct werden gevolgd en vroeg de vrijspraak.

De Gentse rechtbank oordeelde woensdag dat het ongeval wel degelijk vermeden had kunnen worden en legde het bedrijf een boete van 40.000 euro op, waarvan de helft met uitstel.