Oudenaarde winkelleegstand In Oudenaarde is de winkelleegstand gehalveerd, van 14,6 procent in 2018 naar 7,5 procent vorig jaar. Foto: pdv

Stad ziet winkelleegstand halveren op vijf jaar tijd: “kmo’s houden stand tegen de hoge druk van baanwinkelconcentraties”

In opdracht van de Vlaamse provincies hebben de bedrijven Locatus, Retailsonar en Becom een onderzoek gevoerd naar de detailhandel en horeca. Uit de analyse blijkt dat Oudenaarde het goed doet. “Zo zagen we in onze stad de winkelleegstand verminderen en nam de totale winkeloppervlakte toe”, zegt schepen van Lokale Economie Julie Dossche (Open VLD).

In de regio Vlaamse Ardennen scoort Oudenaarde als centrumstad bovengemiddeld op vlak van detailhandel en horeca. “Per duizend inwoners telt de provincie Oost-Vlaanderen gemiddeld 6,1 winkels”, licht schepen Julie Dossche toe. “In Oudenaarde ligt dit aantal op 8,9 per duizend inwoners. Dankzij het relatief hoge aantal winkels en horecazaken in het kernwinkelgebied houden de kmo’s stand tegen de hoge druk van baanwinkelconcentraties.”

“In 2018 hadden we een winkelleegstand van 14,6 procent ten opzichte van de totale winkelvloeroppervlakte. In 2023 was de leegstand gehalveerd en teruggebracht naar 7,5 procent. Deze cijfers tonen aan dat de inspanningen om leegstand te verminderen vruchten afwerpen. Daarnaast neemt ook de totale winkeloppervlakte in de stad toe. De voorbije tien jaar steeg die met 10,14 procent, van 77.471 naar 85.333 vierkante meter.”

Stijging jobs in handelsleven

Dat alles heeft ook een stijging van aantal arbeidsplaatsen in het Oudenaardse handelsleven tot gevolg. “De voorbije tien jaar nam het aantal arbeidsplaatsen in Oudenaarde met 5,6 procent toe”, vertelt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD). “Deze plaatsen worden ingevuld door inwoners van de stad en mensen van buiten Oudenaarde. Uit de analyse blijkt Oudenaarde namelijk de absolute koploper in de Vlaamse Ardennen als het gaat over de verhouding tussen inkomende en uitgaande pendelaars. Dagelijks vertrekken 7.720 pendelaars om buiten Oudenaarde te werken. Daartegenover staan 9.760 werknemers die van buiten de stad naar hier komen om te werken.”