Sofie Brants Sofie Brants groeide op tussen de boeken, en nu verkoopt ze die zelf. Foto: lvi

Standaard boekhandel heeft met Sofie (34) nieuwe uitbater: “Of boeken nog een toekomst hebben? Absoluut”

De Wetterse Standaard Boekhandel heeft maanden gezocht naar een nieuwe uitbater, maar met de Gentse Sofie Brants (34) is die gevonden. De jeugdboekenrecensent is al van kindsbeen af een boekenfanaat, en nu wil ze Wetteren laten kennismaken met de edele kunst van het geschreven woord. “Of boeken nog een toekomst hebben? Absoluut.”

Sofie Brants (34) is klinisch psycholoog van opleiding, maar dat ze een boekhandel runt, is geen verrassing. Als kind was ze al verzot op boeken en liep ze te snuisteren in boekhandels. Ze is ook recensent van jeugdboeken, op het onlineplatform MappaLibri.

“Eigenlijk ben ik nog steeds gek op jeugdboeken”, vertelt ze. “Dat zijn meestal hele originele en pure verhalen, die zowel geschikt zijn voor kinderen als voor volwassenen. Ook hier in de boekhandel in Wetteren wil ik nog meer op jeugdboeken inzetten. Op BookTok (een onlinecommunity van jongeren op TikTok, red.) zijn die heel populair, zeker sinds de coronacrisis.”

Anders dan in Gent

Helemaal nieuw is Sofie niet bij de boekhandelketen. Acht jaar lang baatte ze samen met Peter Lombaert de Standaard Boekhandel-vestiging in Gent-Zuid uit. Nu baten ze samen de Wetterse vestiging uit, al zullen de Wetteraars vooral Sofie in de zaak zien. Ook Camila, Leen, Eline en Lotte, die al in de Wetterse winkel werkten, blijven er aan de slag.

Sofie is verzot op jeugdliteratuur. Foto: lvi

“Ik ben hier nog maar een paar dagen, maar het is hier wel anders dan in de grootstad Gent. De mensen zijn hier iets familiairder, en ze nemen meer hun tijd. In Gent is er veel meer verloop, en komen mensen soms snel iets kopen. Ja, ik werk hier zeker al graag. Of boeken nog een toekomst hebben? Absoluut!”

Gouden tip

Sofie wil de Wetteraar laten kennismaken met een nog breder gamma. “Astrid Lindgren, Annie M. G. Schmidt en Ingrid en Dieter Schubert zijn natuurlijk klassiekers. Maar een van mijn favorieten is Agnès de Lestrade, die samen met Valeria Docampo prachtige geïllustreerde jeugdboeken maakt. Ze zijn heel zacht getekend, met veel details. Ze prikkelen echt de fantasie.”

Naast boeken voor alle leeftijden zal Standaard Boekhandel ook wenskaartjes en papierwaren blijven aanbieden. Ook schriften, schrijfgerei, stiften en potloden zal je er blijven vinden. “Die komen zeker van pas in Wetteren, zeker nu de Kreatiek hier verderop is gesloten. Ja, tussen boeken werken vind ik enorm leuk. Ik schrijf zelf ook weleens wat, maar voorlopig zijn het nog losse schrijfsels. Een boek van mij? Nee, dat niet. Maar wie weet kom ik ooit nog met een topidee.”