26 september, 2022
14°C
Nieuws Oost-Vlaanderen Start-up die kinderen leert coderen haalt recordbedrag op in 1 dag tijd

Start-up die kinderen leert coderen haalt recordbedrag op in 1 dag tijd

Start-up die kinderen leert coderen haalt recordbedrag op in 1 dag tijd

HAALTERT – De Vlaamse start-up FTRPRF (lees als ‘Futureproof’) heeft in één dag tijd bijna 90.000 euro opgehaald via een crowdlending campagne bij WinWinner. Dat is bij hen een record voor een startdag. FTRPRF is een spin-off van het succesvolle CodeFever die werkt aan een leerplatform rond computationeel denken, of denken als een computer. Nog geen 3 dagen later staat de teller voor het Oost-Vlaamse bedrijf al op 145.000 euro. In totaal willen ze minimum 200.000 euro ophalen.

FTRPRF wil kinderen voorbereiden op de arbeidsmarkt van de 21e eeuw: de onderneming ontwikkelt lespakketten voor scholen rond digitale kennis en programmeren. Deze skills zijn overigens opgenomen in de eindtermen van het onderwijs, waardoor bij heel veel scholen het besef ontstaat dat ze een manier moeten vinden om deze vaardigheden aan hun leerlingen aan te leren. FTRPRF is een spin-off van CodeFever, een vzw die sinds 2015 al meer dan 25.000 kinderen leerde programmeren via lessen buiten de schooluren. Het bedrijf kreeg steeds vaker de vraag vanuit scholen naar lesmateriaal. Hieruit ontstond FTRPRF.

 

Automatische evaluatie

Nu zo’n 40 scholen gebruikmaken van de lesmaterialen van FTRPRF, is de onderneming al bezig met de volgende stap, namelijk de ontwikkeling van een echte gamechanger voor het onderwijs. “De luxesituatie van CodeFever, waarbij we voor een groep van 20 kinderen 1 leraar en 4 assistenten inzetten, is niet haalbaar binnen het onderwijs zelf”, vertelt Katelijne Duerinck, die samen met haar zus het bedrijf oprichtte.

“Met FTRPRF ontwikkelden we daarom een systeem dat de leerlingen leer coderen in Scratch, ’s werelds grootste programmeertaal voor kinderen, én hen hierbij automatisch coacht en evalueert. Hierdoor kunnen ze zelf fouten vinden en verbeteren. Op die manier wordt het leerproces voor de leerlingen verbeterd en wordt de leraar ontlast. Die laatste hoeft zelfs helemaal niets van coderen af te weten.”

Vakoverschrijdend lespakket

Kristien Duerinck, co-founder FTRPRF: “Je krijgt per pakket een volwaardig lespakket waarmee je een jaar lang verder kan. De interactieve lessen kunnen zowel in een pc-lokaal, in een gewone klas als thuis worden gebruikt. De lessen zijn modulair én vakoverschrijdend: leerkrachten kunnen makkelijk aanvullend lesgeven, zonder extra moeite.”

Recordbedrag op eerste campagnedag

Om dit systeem verder te ontwikkelen en te commercialiseren zoekt FTRPRF financiering. Dit doen ze via een crowdlending campagne bij het Gentse WinWinner. In totaal wil het bedrijf 200.000 euro ophalen. Een bedrag dat ze op slechts drie dagen tijd reeds benaderen. “Op de eerste dag van hun campagne slaagde FTRPRF erin om maar liefst 90.000 euro op te halen. Dat is een absoluut record op ons platform!”, reageert Matthias Browaeys van WinWinner. Indien het doelbedrag vlot gehaald wordt kan dit nog verhoogt worden naar 500.000 euro.

Ook geïnteresseerd om te investeren? Alle informatie vind je op https://invest.winwinner.be/nl/projects/102-ftrprf

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.