Bjien-By-Fredography-Full-21 (1) Daphné De Troch en Dietrich Moerman, oprichters van Bijèn. Foto: Fredography

Start-up versterkt bedrijven met neurodivergente mensen: “Vraag als manager waar ze nood aan hebben. Ga er niet vanuit dat je dit zelf weet”

De Gentse startup Bjièn helpt bedrijven om neurodivergente mensen optimaal in te zetten op de werkvloer. De oprichters Daphné De Troch en Dietrich Moerman zijn zelf neurodivergent, en besloten hun ervaringen en expertise om te zetten in een eigen onderneming.

Neurodivergente personen zijn mensen met een brein dat anders werkt dan we in het algemeen gewend zijn. Hun denkstijl en omgang met de wereld wijken af van de zogenaamde ‘norm’. Ze hebben bijvoorbeeld ADHD, autisme, dyslexie of zijn hoogbegaafd.

Maar liefst 15% van de wereldbevolking is neurodivergent. Toch zijn veel bedrijven nog niet vertrouwd met het concept neurodiversiteit. "Er is nog veel stigma rond", zegt Daphné De Troch. "Mensen hebben ook nog moeite met de diagnose: niemand hoort graag dat die neurdivergent is. Dat is jammer, want het kan een kracht zijn."

Daphné was al actief in het bedrijfsleven toen ze niet wist dat ze neurodivergent was. "Ik wist wel dat ik af en toe net iets anders functioneerde dan mijn collega's, maar niet perse op een negatieve manier. Bij een project of taak ging ik bijvoorbeeld heel snel van punt A naar punt C, omdat B voor mij heel logisch leek. Ik kon toen niet goed uitleggen aan collega's waarom ik dat vond. Ook werk ik heel snel en heb ik moeite met het temperen van mijn werktempo. Ik heb dit moeten leren, want het is natuurlijk belangrijk dat je met je collega's op dezelfde lijn zit."

"Meer werk"

Daphné en Dietrich willen bedrijven vooral helpen met bewustwording rond neurodiversiteit. "We willen de negatieve bijklank ervan mee uit de wereld helpen. Uit een onderzoek van de UK blijkt dat 50% van de managers geen neurdivergente mensen wil aannemen. Ze denken dat dit hen meer werk oplevert, terwijl dat niet zo is."

Wanneer bedrijven actief neurodivergente mensen willen aanwerven, kunnen ze ook bij Bjièn terecht. "We helpen bedrijven met het aantrekkelijker maken van een vacature voor neurodivergente mensen. Stel dat je op je kantoor genoeg geluidsabsorberende materialen hebt, kan je dit erin zitten. Ook bij het onboarding proces kunnen bedrijven op onze ondersteuning rekenen."

Of Daphné nog tips heeft? "Vraag zelf aan je neurodivergente medewerker wat die wil en waar die nood aan heeft. Een psychologisch veilige omgeving creëren is heel belangrijk als je aan de slag wil met neuro-inclusie. Het gebeurt bijvoorbeeld dat ze geen project of promotie krijgen. Dit is waarschijnlijk goed bedoeld omdat de manager hen werk wil besparen, maar misschien wil je neurodivergente werknemer net heel graag een nieuw project krijgen. Ga er dus niet vanuit dat je dit zelf weet."

Sinds september 2022 werkte Bjièn al samen met organisaties zoals Voka, Arteveldehogeschool, European Climate Foundation, Eleven Ways en VVBAD. In november 2023 kreeg de organisatie erkenning als dienstverlener met een kwaliteitsregistratie van Werk en Sociale Economie.