(van links naar rechts) Jonas Verstraeten, Thomas Vyncke, Arthur Despiegelaere (van links naar rechts) Jonas Verstraeten, Thomas Vyncke, Arthur Despiegelaere

Start-ups winnen award met innovatief project voor hernieuwbare energie

Elk jaar bekroont Febeliec (de federatie van Belgische industriële energieverbruikers) de meest innovatieve oplossing voor hernieuwbare energie in België. Onder andere Watt.Wizard ging met de prijs naar huis.

Het innovatieve project werd opgericht door Jonas Verstraeten en Thomas Vyncke van Companion.energy, en Arthur Despiegelaere van Nett Energie. Companion.energy heeft zijn hoofdzetel in Gent, Nett Energie is gevestigd in Kortrijk. Beiden hebben klanten over heel Vlaanderen.

Matchmaking

Watt.Wizard helpt middelgrote bedrijven om energiecontracten te bekomen via matchmaking. Zo koppelt het softwareplatform hernieuwbare energieprojecten aan energieverbruikers. Vervolgens faciliteren ze de matchmaking tussen leverancier en verbruiker in de vorm van Corporate Power Purchase Agreements (PPA's).

“Een PPA is een contract waarmee energieproducenten en klanten zich kunnen indekken tegen de volatiliteit van de elektriciteitsmarkt”, legt Jonas uit. “Zo’n contract biedt klanten voorspelbare elektriciteitskosten en waarborgt budgetzekerheid.”

Laagdrempelige contracten

“Die contracten bestonden al voor Watt.Wizard, maar worden voornamelijk gebruikt door grote bedrijven", zegt Jonas. "Met Watt.Wizard willen we dergelijke contracten laagdrempelig maken voor de kleinere spelers. Ook zorgen we er met ons platform voor dat zowel verbruikers als investeerders kunnen profiteren van de samenwerking. Zo bekomen verbruikers meer voorspelbaarheid van de elektriciteitskosten en een lagere CO2-uitstoot, terwijl het voor investeerders de financiële meerwaarde van hun hernieuwbare energieprojecten verbetert.”

Ambities

“Met de prijs hopen we natuurlijk dat meer bedrijven en producten van hernieuwbare energie de weg naar ons platform vinden”, zegt Jonas.

“Het potentieel van deze oplossing is duidelijk erg groot”, voegt Thomas Vyncke eraan toe. “We richten ons momenteel op de Belgische markt om van start te gaan en we bouwen ons dossier op om financiering te krijgen voor onze verdere groei.”