administratie-49h3os

Starter van de week: Administratieve freelancers en bedrijven verenigen zich in Admincoop

GENTBRUGGE - Admincoop is een gloednieuwe coöperatieve vennootschap voor administratieve ondersteuning waar freelancers en bedrijven samen in coöperatie stappen. Freelancers kunnen zich aansluiten als werkend vennoot, terwijl bedrijven klant-vennoot kunnen worden. Beiden hebben evenveel te zeggen in het beslissingsproces. "Voor ons is dit evenwicht heel belangrijk", klinkt het. "Bij Admincoop staat zowel de klant als de freelancer centraal. Samen willen we de hiaten opvullen waar onafhankelijke freelancers soms tekort schieten."

Admincoop bestaat uit vier bestuurders. Veerle Bultinck (41) heeft als werkend vennoot bijna 20 jaar ervaring in de administratie en werkt met Organise It al een hele tijd als administratief freelancer voor verschillende klanten. Ook Mieke Audoore (46) is werkend vennoot, zij heeft een achtergrond in de banksector en specialiseert zich bij Admincoop in alles wat met verzekeringen en banken te maken heeft. Daarnaast bestaat de coöperatieve ook uit twee klant vennoten. Ben Mauws (34) is zaakvoerder van Alleklusjes.be. Karel Lootens (47) ten slotte staat mee aan het hoofd van wooncoop, een wooncoöperatie die werkt via een nieuwe manier van wonen: huren bij jezelf. Beide doen ze reeds beroep op de administratieve dienstverlening van Admincoop.

 

Hiaten opvullen

"Karel en ik raakten aan de praat en hadden beiden gemerkt dat zowel langs de zijde van de klant als van traditionele freelancers er veel hiaten zitten in administratieve dienstverlening", vertelt Veerle. "Zo vragen klanten plots minder of meer uren, besluiten freelancers om 3 weken op vakantie te gaan of vallen ze ziek, hebben klanten vaak piekperiodes terwijl freelancers natuurlijk liever een constante hebben. We wilden hier een oplossing voor vinden."

Admincoop bestaat uit een poel aan freelancers waar bedrijven beroep op kunnen doen. Dit biedt voordelen voor beide partijen. Pieken en dalen zijn perfect opvangbaar, freelancers brengen klanten niet in de problemen door ziekte of verlof, ze kunnen meer klanten aannemen en hebben de kans om enkel de taken te doen waar ze zich goed bij voelen. Zaakvoerders hoeven zich niet langer zorgen te maken om HR rompslomp, er is geen maximum aantal uren, ze geven gewoon de maandelijkse verwachte workload door. "Op die manier ontzorgen we beide partijen", zegt Veerle.

Belangrijk is dat zowel klant als freelancer vennoot worden van Admincoop en samen rond de tafel zitten om de toekomstlijnen van de coöperatieve uit te tekenen.

Voor kleine kmo's en zelfstandigen

Officieel ging de coöperatie van start in april al was de bal al langer aan het rollen. Admincoop telt intussen een twintigtal freelancers die paraat staan als er projecten binnenkomen. "We wilden eerst dat het aanbod op punt stond, maar zijn nu volledig klaar om verder te groeien. De komende maanden willen we dan ook extra inzetten op naambekendheid."

Vooral kleine kmo's en eenmanszaken kunnen bij Admincoop terecht voor alle uitvoerende administratie gaande van financiële administratie en office management tot marketingadministratie. "We mikken bijvoorbeeld op kleine zelfstandigen die geen tijd hebben voor administratie of van zichzelf nogal chaotisch ingesteld zijn en dit liever aan een professional overlaten", zegt Veerle. "Op dit moment hebben we bijvoorbeeld ook al een mooie samenwerking met De Punt, waar we gevestigd zijn. Leden van het bedrijvencentrum kunnen via De Punt bij ons terecht voor hun administratie."

Community

"Op termijn willen we graag een volledige community uitbouwen waar zowel klanten als freelancers elkaar naar een hoger niveau kunnen tillen. We zijn ervan overtuigd dat Admincoop een toegevoegde waarde kan zijn. Door te blijven luisteren naar beide partijen willen we een win-win situatie creëren", aldus Veerle. "Op dit moment werken we ook vooral in Oost-Vlaanderen, maar niets houdt ons tegen om met freelancers uit andere provincies te werken en over heel Vlaanderen actief te zijn."